Putin: Američané usilují o světovou nadvládu a doplatí na to

Moskva – Neobvykle tvrdou kritiku politiky Spojených států obsahoval dnešní projev ruského prezidenta Vladimira Putina na zasedání takzvaného Valdajského klubu v jihoruském Soči. Prezident obvinil Washington, že chce oživit politická schémata z dob studené války, vnucuje veřejnosti tezi jednopolárního světa, manipuluje veřejným míněním a řídí se právem silnějšího. „Diktátorské“ pokusy USA ovládnout svět ale budou mít přesně opačný efekt, varoval Putin na shromáždění ruských politologů.

Horizont: Ostrý projev Putina v Soči (zdroj: ČT24)

„Znovu jsme svědky pokusů rozdělit svět, slepovat koalice a vytvářet obraz nepřítele, jak tomu bylo v letech studené války. Snaha získat právo na světové vůdcovství je rovna snaze získat právo na diktát,“ konstatoval šéf Kremlu. „V dobách studené války dávala ochrana spojenců před 'strašlivým' nepřítelem Americe právo komandovat. Nyní, ve změněných podmínkách, se USA snaží znovu realizovat schémata globálního řízení. Cílem je dokázat svou výjimečnost a získat politické a ekonomické dividendy,“ řekl Putin.

Veškeré podobné pokusy podle ruského prezidenta vyvolají nevyhnutelně protitlak, odvetnou reakci a přesně opačný efekt. Pokud nebude vytvořen „systém vzájemných závazků a dohod“ mezi světovými mocnostmi, budou se stále častěji objevovat příznaky světové anarchie. Už dnes podle Putina vzniká pravděpodobnost celé řady vážných konfliktů s přímou či nepřímou účastí velmocí. „Ukrajina je jedním z příkladů, zdaleka ale ne posledním,“ upozornil.

Vladimir Putin při zahájení Valdajského klubu
Zdroj: Metzel Mikhail/ČTK/ITAR-TASS

Zbavit se velkého množství jaderných zbraní by byla chyba

Putin v projevu rovněž naznačil nový přístup Ruska k otázce omezování jaderných arzenálů, která je jednou z priorit prezidenta USA Baracka Obamy. Šéf Kremlu se přihlásil k myšlence snižování počtů jaderných zbraní, ale varoval před „kritickým snížením“ jejich množství.

Putin upozornil, že některé státy dnes disponují vysoce přesnými druhy zbraní, jejichž účinky jsou blízké zbraním hromadného ničení. „V případě úplného odmítnutí jaderného potenciálu či kritického snížení jeho objemu hrozí, že státy, jež jsou v čele vývoje vysoce přesných zbrojních systémů, získají vojenskou převahu,“ konstatoval. Mohou pak podlehnout lákadlu prvního globálního úderu.

Úryvky z Putinova projevu:

  • „Studená válka skončila, ale po ní nepřišel mír. Takzvaní vítězové studené války se rozhodli pokračovat, změnit svět podle svých zájmů. A jestli jim systém mezinárodních vztahů, práva, kontrolních mechanismů překážel v dosažení jejich cíle, prohlásili je za zbytečné, zastaralé a zavrženíhodné.“
     
  • „Možná je jedinečnost Spojených států v tom, že jejich vůdcovství je nám všem prospěšné a jejich všudypřítomné vměšování po celém světě přináší klid, pokrok, prosperitu a demokracii. Ale dovolím si tvrdit, že to tak není. Vůbec ne. Jednostranný diktát a vnucování vlastních vizí přináší přesně opačný efekt.“
     
  • „Vytrvale jsme vedli diskuzi o všech tématech spojených s asociační dohodou Ukrajiny s EU. Řekli nám, že to není naše záležitost. Místo toho, aby se vedl civilizovaný rozhovor, dovedli to až ke státnímu převratu. Rozvrátili zemi, zničili zemi ekonomicky i sociálně a dovedli až k občanské válce.“
Vladimir Putin
Zdroj: Metzel Mikhail/ČTK/ITAR-TASS

Nechceme výjimečné postavení ve světě, náš program je mírový

Ruský prezident odmítl tvrzení západních politiků, že Moskva se snaží obnovit někdejší sovětské impérium a podkopává svrchovanost sousedních zemí. Do chaosu Ukrajinu podle Putina neuvrhlo Rusko, ale Spojené státy a Evropská unie. Dnešními prioritami Ruska jsou podle Putina „další rozvíjení zásad demokracie a otevřené ekonomiky, urychlení vnitřního rozvoje s využitím pozitivních světových tendencí a konsolidace společnosti na základě tradičních hodnot a vlastenectví“.

„Moskva si neosobuje právo na výjimečné postavení ve světě, to bych chtěl zdůraznit,“ prohlásil prezident. „Máme integrační, pozitivní a mírový program. Ctíme zájmy jiných a chceme, aby ostatní ctili zájmy naše,“ dodal.

Svět podle Putina vstoupil do epochy změn a hlubokých transformací, kdy je nutno dbát na ostražitost a vyvarovat se nepromyšlených kroků. „Po studené válce světová politika tyto vlastnosti poztrácela a měla by si je znovu připomenout. V opačném případě zůstanou naděje na mírový a stabilní rozvoj nebezpečnou iluzí a nynější otřesy se stanou předzvěstí krachu světového řádu,“ varoval šéf Kremlu.

Vydáno pod