V Calais vládne násilí a zákon džungle, varuje Le Penová

Calais (Francie) – Ve francouzském Calais se vyhrocuje situace kolem imigrantů, kteří se odtud chtějí dostat do Velké Británie. V okolí přístavu mezi sebou svádějí bitky a snaží se v přístavu i násilím překonat policejní ostrahu a dostat se do kamionů, které čekají na odplutí trajektem. Násilnosti poprvé vypukly i v ulicích města. Místní úřady mobilizovaly 350 policistů a slíbily posílit policejní hlídky o nejméně 100 dalších. Opoziční nacionalisté Marine Le Penové volají po obnovení kontrol na francouzských hranicích a tvrdí, že v Calais už nevládne právo a pořádek, ale zákon džungle.

Imigranti nechápou, proč po překonání dlouhé a často nebezpečné cesty přes více zemí nemohou nakonec do Velké Británie, kde podle nich platí lepší podmínky pro práci a azyl než jinde v Evropě. Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) koncem září upozornil, že tito lidé většinou pocházejí z míst válečných konfliktů, a mohou proto žádat o udělení statusu uprchlíka. Běženci ale většinou o získání azylu ve Francii nestojí s tím, že v Británii žijí členové jejich rodin.

V táborech u přístavu je podle odhadů kolem 2 300 nelegálních přistěhovalců, zatímco nedávno jich zde bylo asi 1 400 až 1 500. Někteří z nově příchozích začali přespávat na ulicích a dalších veřejných místech. Ve středu policie ukončila slzným plynem rvačku mezi etiopskými a eritrejskými migranty v ulici Calais, kam ilegální migranti chodí nakupovat do levných obchodů.

Marine Le Penová na návštěvě v Calais
Zdroj: ČTK/AP/Christophe Ena

Národní fronta chce obnovit kontroly na hranicích

Předsedkyně vlivné nacionalistické Národní fronty (FN) Marine Le Penová dnes přijela do Calais a vyzvala vládu k rychlému obnovení kontrol na francouzských hranicích, jak to v mimořádných situacích umožňuje unijní legislativa. „Je čas vést válku s tímto jevem. Ve městě již nevládne zákon a pořádek. Nyní je to již jen džungle, kde vládne násilí, boj o přežití a právo silnějšího,“ prohlásila Le Penová, jejíž strana slaví úspěchy ve všech volbách v posledních letech. Například v Calais získala v březnových místních volbách 14 procent.

Začátkem týdne zahynula u Calais šestnáctiletá Etiopanka, kterou srazilo auto, když se snažila přejít dálnici. Jeden africký přistěhovalec skončil v nemocnici poté, co se zranil při skoku na kamion z mostu u přístavního terminálu.

Afričtí imigranti v Calais
Zdroj: ČTK/AP/Christophe Ena

Francie a Británie se v polovině září dohodly na společném řešení situace přistěhovalců v Calais. Londýn na to slíbil přispět 15 miliony eur (416 milionů korun). Počítá se například s vybudováním lépe zajištěného hlídaného parkoviště pro kamiony, vysokých plotů u přístavu, většího počtu kontrolních stanovišť, ale i s péčí o přítomné migranty.

Přístav Calais se 75 000 obyvateli se podle komentářů stává nedobytnou pevností a zdejší běženci z Afriky, Asie a Blízkého východu by se mohli začít pokoušet o přeplutí do Británie v jiných francouzských přístavech. Podle svědků se již na některých jiných místech pobřeží Lamanšského průlivu nelegální přistěhovalci objevili.