WHO: Vakcíny proti ebole nasadíme do poloviny příštího roku

Ženeva – Africké země postižené epidemií eboly by mohly do poloviny roku 2015 dostat stovky tisíc vakcín proti smrtícímu viru. Oznámila to Světová zdravotnická organizace (WHO). Podle její ředitelky Margaret Chanové se s distribucí vakcín začne už na začátku příštího roku nejspíš v Libérii, kde je situace nejhorší. WHO nicméně jedná s dalšími dvěma výrazně postiženými zeměmi – Sierrou Leone a Guineou.

„První fáze zkoušek té nejslibnější vakcíny již začala a výsledky budou dostupné v prosinci 2014. Samozřejmě to budou předběžné výsledky,“ avizovala šéfka Světové zdravotnické organizace. „Alespoň pět dalších vakcín následuje hned poté,“ dodala s tím, že jejich testování by mělo skončit na začátku roku 2015. Jednu z vakcín vyvinul americký Národní ústav zdraví ve spolupráci se společností GlaxoSmithKline, na dalších pracují třeba americké firmy NewLink Genetics nebo Johnson & Johnson.

Cílem je testování vakcín urychlit tak, aby se daly v příštím roce nasadit přímo v terénu. „Farmaceutické společnosti, které vyvíjejí tyto vakcíny, posilují svoji výrobní kapacitu, aby byly schopné mít v první polovině roku 2015 k dispozici statisíce dávek,“ prozradila Chanová. Klinické zkoušky vakcín prý v současnosti probíhají v USA, Velké Británii a v Mali. Brzy mají začít taky ve Švýcarsku, ve Švédsku, Gabonu a Keni.

„Teoreticky by to mohl být zlom. Chtěl bych nicméně varovat před nějakým předčasným optimismem, protože ta vakcína byla zatím testována na zvířecích modelech a v preklinických studiích. Ale je velmi slibná, měla prakticky stoprocentní účinnost,“ říká Roman Prymula, předseda České vakcinologické společnosti.

Předpokladem úspěchu je podle šéfky WHO úzká spolupráce úřadů v zemích, kde se vakcíny vyrábějí, a také v Africe, aby se zkrátily licenční procedury na nejnutnější minimum. „Protože budeme na týdny zrychlovat proces, který normálně trvá roky, musíme si být jistí, že bezpečnost je pro nás prioritou číslo jedna,“ poznamenala Chanová.

„Klíčová bude komunikace se samotnými komunitami. Bude nutné partnerství s místními společenstvími, vládami, neziskovými organizacemi,“ zdůraznila ředitelka WHO, podle které může být vakcína „velmi významnou složkou“ snahy o zastavení epidemie. Ta si za poslední měsíce vyžádala už téměř 5 000 životů. Počet nakažených dosáhl skoro 10 000.

Ebola (též krvácivá horečka) je jednou z nejobávanějších chorob; Světová zdravotnická organizace zahrnuje její virus do nejvíce rizikové skupiny patogenů. Takové infekce představují pro člověka extrémní nebezpečí a jsou lehce přenosné. Pro většinu z nich navíc není k dispozici efektivní léčba ani prevence.

Mali hlásí první případ eboly, lídři EU slíbili další peníze

V západní Africe už se ebola rozšířila do šesti zemí. Jako poslední potvrdilo nákazu krvácivou horečkou Mali. Pacientkou je dvouletá holčička, která nedávno přijela ze sousední Guineje. Nakažené dítě je již v karanténě. Do izolace se dostalo také šest zdravotních sester, které se o dítě staraly, a 26 dalších kontaktních osob. Podle informací ministerstva zdravotnictví se ale mohlo do styku s dívkou dostat až 300 lidí. WHO už do Mali poslala své experty, aby zemi se zvládnutím smrtícího viru pomohli.

Ebola byla i jedním z témat bruselského summitu. Evropským koordinátorem pro boj s touto nemocí se stal kyperský komisař pro humanitární pomoc Christos Stylianidis. „Má první cesta povede do postižených oblastí, abych si utvořil vlastní názor. Mezi nemocnými lidmi budu schopen vytvořit plán,“ avizoval Stylianidis.

Vysoce nakažlivá ebola zabila podle nové bilance Světové zdravotnické organizace (WHO) přes 4 870 lidí, z toho 2 700 připadá na Libérii. Ve třech nejvíce postižených západoafrických zemích  Libérii, Sieře Leone a Guineji  se ebolou nakazilo přes 9 930 osob. WHO se ovšem domnívá, že tato čísla neodpovídají realitě a nakažených i mrtvých je zřejmě víc.

Boj s nemocí je komplikovaný i proto, že ohrožuje samotné zdravotníky  podle poslední zprávy se ebolou dosud nakazilo 443 ošetřovatelů, víc než polovina z nich zemřela.

Lídři členských zemí osmadvacítky rovněž schválili zvýšení částky určené na boj s ebolou na miliardu eur (27,5 miliardy korun); dosud dal Brusel a jednotlivé členské země přes 600 milionů eur. K největšímu příspěvku se zavázal Londýn, který slíbil 200 milionů eur. Česko se podle premiéra Bohuslava Sobotky chystá věnovat africkým zemím 15 milionů korun.

Při odchodu ze summitu předseda české vlády sdělil, že se dohodne s ministry zahraničí Lubomírem Zaorálkem a zdravotnictví Svatoplukem Němečkem (oba ČSSD), aby byli v kontaktu s novým koordinátorem EU pro boj s ebolou. „Česká republika se s ním spojí a budeme zjišťovat, kde můžeme pomoci,“ slíbil Sobotka. Zmíněná částka 15 milionů korun se podle něj může ještě zvýšit, bude-li třeba.

Vydáno pod