První případ eboly v New Yorku: lékař, který se vrátil z Afriky

New York - Lékař, který se nedávno vrátil ze západní Afriky do New Yorku, měl pozitivní testy na ebolu. Potvrdil to starosta města Bill de Blasio. Jedná se o první případ eboly v největším městě Spojených států a čtvrtý potvrzený případ v zemi. Pacientem je třiatřicetiletý člen mezinárodní humanitární organizace Lékaři bez hranic (MSF) Craig Spencer, jenž působil v Guineji, jednom ze tří nejvíce postižených západoafrických států. První případ eboly potvrdilo i Mali.

Spencer se z Guineje vrátil před týdnem. Poté, co dostal horečku a průjem, to ve čtvrtek oznámil organizaci MSF. Speciální tým v ochranných oblecích pak lékaře dopravil z bytu na Manhattanu do nedaleké nemocnice Bellevue.

Podle guvernéra státu New York Andrewa Cuoma byl Spencer v přímém kontaktu se čtyřmi lidmi. Tři z nich, včetně lékařovy snoubenky, byli umístěni do karantény. Příznaky nemoci podle newyorských úřadů nemají. Čtvrtou osobou je řidič taxi. U něj bylo nebezpečí nákazy vyloučeno.

„Dnešní testy ukázaly, že pacient tady v New Yorku je nakažený ebolou. Muž je teď v nemocnici Bellevue. Newyorčanům nehrozí žádné nebezpečí – ebolou se můžete nakazit jen velmi těžko,“ ujistil de Blasio.

Ebola se přenáší přímým kontaktem s tělními tekutinami nakažených. Podle činitelů je pro běžného obyvatele New Yorku pravděpodobnost nákazy malá. 

Americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) bude nyní provádět další testy, aby potvrdilo předběžný výsledek. CDC také do New Yorku vyslalo tým expertů vyčleněných pro boj proti ebole. Newyorské úřady začaly procházet lékařovy kontakty, aby zjistily, kdo by mohl být případně ohrožen.

Podle činitelů, které citovala agentura Reuters, Spencer na newyorské mezinárodní letiště J. F. Kennedyho přiletěl 17. října a prošel zdravotní kontrolou pro cestující z Guineje, Libérie a Sierry Leone. Podle CDC absolvoval několik stupňů prohlídky a neměl horečku ani další příznaky nemoci. Sám Spencer prý uvedl, že než onemocněl, šel si zaběhat, jel metrem a ve středu si vzal taxi.

Ebola v USA
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/LM Otero

Obavy z šíření eboly v USA rostou od chvíle, kdy byl v Texasu hospitalizován první člověk s touto nemocí. Liberijec s ebolou přicestoval z Afriky a 8. října zemřel. Virem se infikovaly i dvě sestry, které ho ošetřovaly. Jedna z nich se podle prohlášení rodiny zřejmě uzdravila. Druhá nakažená zdravotní sestra je zřejmě také na cestě k uzdravení.

V západní Africe už se ebola rozšířila do šesti zemí

První případ eboly mezitím potvrdil západoafrický stát Mali. Pacientkou je dvouletá holčička, která nedávno přijela ze sousední Guineje. Mali je tak šestou západoafrickou zemí, kam se dosud nejhorší epidemie zákeřné choroby rozšířila. Dvěma z nich, Nigérii a Senegalu, se ale podle Světové zdravotnické organizace (WHO) již podařilo se s nákazou vyrovnat. WHO do Mali poslala své experty, aby se zvládnutím smrtícího viru pomohli.

Jak nakažená holčička, tak všichni lidé, kteří s ní přišli do styku, byli umístěni do karantény. Podle malijských úřadů jich je 43, včetně deseti zdravotníků.

Ebola byla i jedním z témat bruselského summitu. Evropským koordinátorem pro boj s touto nemocí se stal kyperský komisař pro humanitární pomoc Christos Stylianidis. „Má první cesta povede do postižených oblastí, abych si utvořil vlastní názor. Mezi nemocnými lidmi budu schopen vytvořit plán,“ avizoval Stylianidis.

Lídři členských zemí osmadvacítky rovněž schválili zvýšení částky určené na boj s ebolou na miliardu eur (27,5 miliardy korun); dosud dal Brusel a jednotlivé členské země přes 600 milionů eur. K největšímu příspěvku se zavázal Londýn, který slíbil 200 milionů eur. Česko se podle premiéra Bohuslava Sobotky chystá věnovat africkým zemím 15 milionů korun.

Vysoce nakažlivá ebola zabila podle nové bilance Světové zdravotnické organizace (WHO) přes 4 870 lidí, z toho 2 700 připadá na Libérii. Ve třech západoafrických zemích - Libérii, Sieře Leone a Guineji - se ebolou nakazilo přes 9 930 osob. WHO se ovšem domnívá, že tato čísla neodpovídají realitě a nakažených i mrtvých je zřejmě víc. Nejtěžší situace je v Sieře Leone, kde se ebola vyskytuje téměř na celém území.

Boj s nemocí je komplikovaný i proto, že ohrožuje samotné zdravotníky - podle poslední zprávy se ebolou dosud nakazilo 443 ošetřovatelů, víc než polovina z nich zemřela.

Vydáno pod