Radikálové z Boko Haram se zřejmě zmocnili dalších dívek

Abuja - Ozbrojenci unesli na severovýchodě Nigérie několik desítek žen a dívek. S odvoláním na místní obyvatele o tom informovala stanice BBC. V oblasti operují milice Boko Haram. Vláda minulý týden oznámila, že se s nimi dohodla na příměří. Svobodu tak mělo získat 200 školaček unesených v dubnu. Radikálové ale zprávy o příměří nepotvrdili.

Propuštění nigerijských školaček zatím nikde (zdroj: ČT24)

Čerstvé únosy se týkají státu Adamawa, který sousedí se státem Borno, kde Boko Haram napadla dívčí školu v dubnu. Radikálové kontrolují v Adamawě několik měst. O víkendu údajně skupina ozbrojenců napadla dvě vesnice a odvedla skupinu žen a dívek. 

Od začátku kampaně Vraťte nám naše dívky uplynulo už půl roku. Postupně sice utichla, nyní se už ale opět začalo hovořit o tom, že by se stovky školaček unesených v dubnu mohly dočkat svobody. „Školačky a všichni ostatní zajatci jsou naživu a v pořádku,“ prohlásil nedávno mluvčí nigerijské vlády Mike Omeri. 

Dohoda o příměří umlčela i kritiku prezidenta Jonathana, kterého napřesrok čekají volby. Přitom ji z vedení Boko Haram nikdo nepotvrdil. Vyjednavač povstalců Danladi Ahmadu je podle některých zdrojů podvodník. Zatím to tedy vypadá spíš tak, že pokud dívky propustí, rozhodně to bude spíš pozvolný proces. 

Parlament na neúspěšný boj proti Boko Haram reagoval přijetím zákona, který povoluje vládě vzít si půjčku ve výši miliardy dolarů (22 miliard korun) na modernizaci armády. Výdaje na bezpečnost Nigérii už nyní stojí šest miliard dolarů, což je skoro čtvrtina rozpočtu.  

  • Ke zprávám o násilí se dnes přidala informace o incidentu, při němž ve středu večer na severu země zahynulo pět lidí. Bomba vybuchla u autobusového nádraží u města Azare. Zranění utrpělo přes deset lidí. I tento útok místní policie připisuje skupině Boko Haram. 

Organizace Boko Haram bojuje proti ústřední vládě od roku 2009. OSN skupinu letos v květnu zařadila na svůj oficiální seznam teroristických organizací, Spojené státy už tak učinily v roce 2013. Jen za letošní rok při zhruba stovce teroristických útoků skupina zabila přes 3 000 lidí, celkem násilnostem podlehlo až 10 tisíc osob. Kolem 700 tisíc lidí muselo kvůli bojům opustit své domovy.

Vydáno pod