Separatisté chtějí zpátky města na Donbasu. Tak to zkuste, zní z Kyjeva

Kyjev - Doněčtí separatisté ohlásili tři dny před parlamentními volbami na Ukrajině plán útoku na tři města na Donbasu a očekávají obnovení těžkých bojů. Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk prohlásil, že se obává ruských provokací a nařídil zvýšit bezpečnostní opatření, která mají zabránit možným „teroristickým útokům“.

Samozvaný doněcký premiér Alexandr Zacharčenko dnes oznámil, že radikálové podniknou útok na Slavjansk, Kramatorsk a Mariupol. „Vrátíme se tam, budou zas naše,“ předpověděl povstalecký vůdce. Kdy k akci dojde, Zacharčenko neřekl.

Velká průmyslová centra Slavjansk a Kramatorsk museli povstalci vyklidit během srpnové ofenzívy ukrajinské armády. Zářijové povstalecké tažení na významný přístav Mariupol zastavilo vyhlášené příměří, které zastihlo vzbouřenecké síly před branami města.

„Jsme rozhodnutí Slavjansk, Kramatorsk a Mariupol obsadit, jsou to naše města. Není vyloučeno, že jsou před námi těžké boje,“ řekl Zacharčenko na tiskové konferenci v Doněcku. Chystanou ofenzívu zdůvodnil údajnými útočnými akcemi ukrajinské armády, která prý nedodržuje klid zbraní. „Příměří se nedodržuje, od úterý jsme (na útoky) začali odpovídat,“ uvedl doněcký premiér.

Kyjev dnes na tvrzení Zacharčenka reagoval bez větších komentářů. „Tak ať to zkusí,“ řekl mluvčí armádní protipovstalecké operace Andrij Lysenko. 

Separatisté v posledních dnech upozorňují na zesílené pohyby ukrajinské armády na linii příměří. Hlavní reprezentant „Nového Ruska“ v Moskvě Igor Strelkov ve středu veřejně varoval, že ukrajinská armáda se na východě země připravuje k mohutnému útoku s cílem dobýt Doněck. „Bude-li tento plán úspěšně realizován, dojde k největší vojenskopolitické porážce Ruské federace po roce 1991 s vážnými následnými vnitropolitickými otřesy,“ řekl Strelkov. 

Kyjev: Žádné narušení voleb nestrpíme

„Není pochyb o tom, že pokusy destabilizovat situaci budou pokračovat a že z ruské strany bude docházet k provokacím. Neuspěli během prezidentských voleb (v květnu), ale jejich plány zůstaly,“ prohlásil Jaceňuk na setkání s představiteli bezpečnostních sborů a s volebními pozorovateli. „Je třeba plně mobilizovat veškerý bezpečnostní systém, aby se zabránilo porušování volebního procesu a jakýmkoli pokusům o teroristické činy během voleb,“ dodal premiér.

Také ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov dal na vědomí, že žádné narušování voleb nestrpí. Řekl, že armáda i národní garda jsou připraveny zabránit všem provokacím v Luhanské a Doněcké oblasti. Velká část území těchto oblastí na východě Ukrajiny je pod kontrolou proruských separatistů, kteří uspořádání voleb do ukrajinského parlamentu odmítli povolit. Vlastní hlasování chtějí uskutečnit o týden později 2. listopadu.

Porošenkův Blok je horkým favoritem parlamentních voleb
Zdroj: ČTK/AP/Mykola Lazarenko

Porošenko jednoznačným favoritem

Porošenkův blok podle průzkumů získá kolem 25 procent hlasů. Radikální strana populistického poslance Oleha Ljaška má šanci na zhruba 12 procent hlasů, její preference ale v poslední době vyrovnává Jaceňukova Lidová fronta. Podle dvou ze čtyř průzkumů už Jaceňuk Ljaškovu politickou formaci předstihl.

Pětiprocentní hranici nutnou ke vstupu do jednokomorové sněmovny mají šanci přesáhnout strana Vlast expremiérky Julije Tymošenkové, Svémopoc lvovského starosty Andrije Sadového a Občanská pozice bývalého ministra obrany Anatolije Hrycenka. Těsně kolem pěti procent přisuzují průzkumy Silné Ukrajině bývalého vicepremiéra Serhije Tihipka a Opozičnímu bloku bývalých členů proruské Strany regionů. Komunistům a nacionalistům ze strany Svoboda se parlamentní lavice vzdalují.

Téměř pětina oprávněných voličů se podle průzkumů dosud nerozhodla, komu hlas odevzdá. Tito lidé podle ukrajinských sociologů mohou volebními kartami ještě výrazně zamíchat.

Redaktor ČT: Ukrajinci očekávají příchod kompetentnějších politiků (zdroj: ČT24)
Vydáno pod