Havárie šéfa Totalu srazila vedení letiště Vnukovo vaz

Moskva - Kvůli tragické havárii letadla, na jehož palubě zahynul šéf francouzské ropné společnosti Total Christoph de Margerie, odstoupilo vedení moskevského letiště Vnukovo. Rezignaci podal generální ředitel Andrej Ďjakov a jeho zástupce Sergej Solncev. De Margerie zemřel poté, co se v noci na úterý jeho letadlo srazilo při startu z Vnukova se sněžným pluhem; nehodu nepřežila ani tříčlenná posádka letounu. Vyšetřovatelé mezitím dokončili první analýzu černých skříněk.

Ruské úřady za příčinu nehody označily nedbalost, která na letišti panovala. Řidič pluhu, který z havárie vyvázl bez zranění, byl zadržen a je podezřelý, že řídil opilý, což ale jeho advokát popírá. Tvrdí, že testování Martyněnka na alkohol bylo pouze vizuální a uskutečnilo se bezprostředně po srážce, navíc prý nebylo provedeno žádné kontrolní měření. Ruská média uvádějí, že řidič se přiznal k tomu, že před nástupem na směnu si dal kávu s koňakem.

Vladimir Martyněnko před soudem
Zdroj: Korotayev Artyom/ČTK//ITAR-TASS

Řidič pluhu zůstane ve vazbě dva měsíce, zadrženi byli i další lidé z letiště

Martyněnko, který byl jediným zadrženým bezprostředně po nehodě, je nyní ve vazbě, ve které podle dnešního rozhodnutí moskevského soudu zůstane přinejmenším do 21. prosince. Soud tak vyhověl žádosti prokuratury o prodloužení původní 48hodinové vazby.

Vyšetřovatelé dnes oznámili, že zadrželi ještě čtyři další lidi - šéfa správy letiště, vedoucího letového provozu, dispečera a dispečerku v zácviku. Úřady je podezřívají, že zanedbali své povinnosti a bezpečnostní postupy, což vyústilo v tragédii.

Mezistátní letecký výbor (MAK), který vyšetřuje letecké katastrofy na území bývalého SSSR, ukončil shromažďování trosek na místě havárie a provedl první analýzu záznamů černých skříněk. Podle nich byl v době srážky se sněžným pluhem už startující stroj ve vzduchu a pohyboval se rychlostí 250 kilometrů za hodinu. Překážku na vzletové dráze pilot zahlédl až na poslední chvíli. Když francouzský letoun dostal z kontrolní věže povolení ke startu, byla ranvej volná, uvedl MAK. Sněžný pluh si nevyžádal povolení k tomu, aby vzletovou dráhu přeťal.

Ruští poslanci chtějí postavit de Margeriemu památník

Mezitím poslanci ruské Státní dumy ohlásili, že by rádi nechali na letišti Vnukovo postavit památník k upomínce de Margerieho tragické smrti. S příslušným návrhem se již obrátili na předsedu představenstva letiště Vitalije Vanceva a ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova. „Christophe de Margerie choval sympatie k Rusku, protiruské sankce vnímal negativně a připomínka jeho smrti by měla být na místě leteckého neštěstí zvěčněna,“ uvedl jeden ze zákonodárců.

De Margerie se zasazoval o pokračování rusko-francouzské spolupráce při těžbě ropy i přes západní sankce a přimlouval se i za dodávku francouzských vojenských lodí třídy Mistral ruské flotile. V Moskvě se v pondělí setkal s ruským premiérem Dmitrijem Medveděvem a dalšími vládními představiteli. Soustrast nad úmrtím šéfa Totalu vyjádřil mimo jiné i ruský prezident Vladimir Putin.

Společnost Total ve středu jmenovala svým novým šéfem Patricka Pouyannea. Předsedou správní rady se podle firemního sdělení po de Margeriem stane Thierry Desmarest, který byl do roku 2007 výkonným ředitelem Totalu.