Kanadský premiér o útoku v parlamentu: Nenecháme se zastrašit

Ottawa – Kanada se nenechá zastrašit a zintenzivní svůj boj proti terorismu. V Ottawě to prohlásil premiér Stephen Harper. Reagoval tak na středeční útok v centru kanadské metropole, při kterém mladý muslimský střelec zastřelil vojáka a zaútočil i v budově parlamentu.

Útok maskovaného střelce zaskočil Ottawu ve středu odpoledne (večer SELČ). Muž vyzbrojený útočnou puškou nejprve smrtelně zranil čtyřiadvacetiletého vojáka držícího stráž u válečného památníku. Poté se strhla divoká přestřelka i v nedaleké budově parlamentu, kde v té chvíli právě zasedala vláda. Člen čestné stráže ozbrojeného muže usmrtil.

Oficiálně se stále neví, zda oba útoky spáchal týž člověk, ale předpokládá se to. Policie útočníka z parlamentu identifikovala jako Michaela Zehafa-Bibeaua. Kanadský občan narozený v roce 1982 byl údajně alžírského původu; pocházel z Quebeku, potýkal se se závislostí na drogách a vyznával islám. Podle CNN mu kanadské úřady zabavily pas, když se dověděly, že se chystá jít bojovat do zámoří.

„Události tohoto týdne jsou temnou připomínkou, že Kanada není chráněná před oním druhem teroristických útoků, které jsme vídali jinde,“ reagoval na celý incident kanadský premiér Harper; odkázal se tak na tři dny starou událost nedaleko Montrealu, kdy jiný islámský radikál zaútočil na dva kanadské vojáky a jednoho usmrtil. Země kvůli tomu dokonce zvýšila stupeň teroristického ohrožení z nízkého na střední.

Kanadský tisk: Střelec mluvil o démonech a plánoval odjet do Libye

Útočník vyrůstal na východě Kanady, zejména v Ottawě a Montrealu, a prý strávil i nějaký čas v Libyi. Poté se vrátil do Kanady a živil se jako dělník a horník. Podle jeho známého neměl extremistické sklony, někdy ale bylo jeho chování znepokojivé. „Bavili jsme se tehdy v kuchyni a už nevím přesně, jak to řekl, ale řekl, že se ho zmocňuje ďábel,“ uvedl. O přítomnosti ďáblů a démonů prý mluvil často. „Myslím, že musel být psychicky nemocný,“ řekl kanadskému tisku muž, který se s Zehaf-Bibeauem setkával v mešitě.

Naposledy se prý potkali asi před šesti týdny a Zehaf-Bibeau mluvil o tom, že chce odjet na Blízký východ. „Říkal, že by chtěl zpátky do Libye a studovat.“ Nikam ale neodjel, protože se mu nedařilo získat od úřadů platné cestovní doklady.

Podle kanadských médií bylo ve střelcově trestním rejstříku 11 obvinění, jde ale jen o drobné delikty. V roce 2001 měl mít na svědomí podvody s kreditními kartami, tato obvinění se ale nepotvrdila. Poté dostal pokuty za řízení v opilosti a napadení. O dva roky později byl odsouzen na tři měsíce do vězení za krádež a na dalších šest měsíců za držení nebezpečné zbraně. Poté byl několikrát obviněn z držení marihuany.

V roce 2011 byl Kanaďan obviněn z loupeže. „Nebylo to ale nic podstatného a ten celý případ byl zvláštní,“ uvedl advokát, který tenkrát Zehaf-Bibeaua zastupoval. Duševní stav obviněného posuzoval psychiatr, který ale neshledal nic neobvyklého. Dostal tehdy jen jeden den vězení a musel oběti zaplatit odškodné 100 dolarů.

Jakmile byl Zehaf-Bibeau ve středu identifikován, fotografie střelce se objevila na twitterovém účtu skupiny napojené na radikály z hnutí Islámský stát – jestli je to opravdu fotografie střelce, nebylo dosud možné ověřit.

Zpravodaj ČT: Osamělých vlků může být stále víc

Na ottawském případu spolupracuje americká FBI a teprve další vyšetřování prý ukáže, zda měl střelec nějaké komplice, kriminalisté zkoumají jeho kontakty. „Bývalí činitelé tajných služeb ve Spojených státech před podobnými útočníky, kterým se říká osamělí vlci, varují,“ podotýká v této souvislosti zpravodaj ČT ve Washingtonu Martin Řezníček. „Pokud se prokáže, že pondělní i středeční útok měli na svědomí pouze jednotlivci, je to typ útoků, kterých s angažmá Západu v boji proti Islámskému státu na Blízkém východě může přibývat.“

Kvůli pátrání po případných spolupachatelích ve vyklizeném centru kanadské metropole dlouhé hodiny po útoku probíhala policejní operace, centrum metropole bylo v podstatě hermeticky uzavřeno. Pozdě večer místního času (dnes nad ránem SELČ) ale policie nejvyšší stupeň pohotovosti odvolala s tím, že bezprostřední nebezpečí pro veřejnost už nehrozí. Zdravotníci z nemocnice propustili i tři zraněné osoby přijaté po střelbě v parlamentu.