Maďarsko chce zdanit internet

Budapešť - Vlnu kritiky vyvolal návrh zákona, na jehož základě chce Maďarsko od příštího roku vybírat daň za přenos dat po internetu. Norma, jejíž návrh vláda předložila parlamentu, by mohla tvrdě zasáhnout poskytovatele internetového připojení i jejich zákazníky. List Financial Times podotýká, že další ze série kontroverzních opatření vlády Viktora Orbána by bylo vůbec prvním případem zdanění internetu na světě.

Poskytovatelé internetového připojení by podle návrhu měli platit daň ve výši 150 forintů (13,5 Kč) za jeden gigabyte přenesených dat. Návrh počítá s určitou kompenzací pro podniky. Mnoho lidí se však obává, že poskytovatelé internetu přenesou náklady na ně. Několik hodin po zveřejnění návrhu se do skupiny na Facebooku namířené proti nové dani přidalo přes 100 tisíc lidí. Řada z nich tvrdila, že bude proti dani v neděli protestovat před ministerstvem hospodářství.

Ministerstvo hospodářství předpokládá, že nová daň přinese do státní kasy 20 miliard forintů ročně (1,8 miliardy Kč). Poradenská společnost eNet ale na základě loňských údajů o přenosu dat a letošních odhadů uvedla, že v nezměněné podobě návrhu by poskytovatelé internetu mohli zaplatit více než 200 miliard forintů. Maďarská asociace sdružující telekomunikační a IT firmy již uvedla, že nová daň je donutí zvýšit ceny a ve výsledku může brzdit ekonomický růst.

Opatření by rozšířilo spornou telekomunikační daň, kterou Maďarsko zavedlo před dvěma lety, na internetové služby. Současná podoba zákona o telekomunikační dani zahrnuje daňový strop pro jednotlivce i podniky. Vládnoucí strana Fidesz požádala vládu, aby stanovila horní hranici i pro nově navrhované opatření.