Americké zbraně pro Kurdy zřejmě skončily v rukou islamistů

Kobani - Islámský stát (IS) zveřejnil video, na němž bojovníci ukazují americké zbraně, jichž se zmocnili u syrského města Kobani. Americké ministerstvo obrany prověřuje autenticitu záběrů. Americké letouny shodily Kurdům v pondělí celkem 27 palet se zbraněmi. Mluvčí Pentagonu prohlásil, že drtivá většina z nich skončila ve správných rukou. Turecký prezident shazování vojenské pomoci Kurdům kritizoval.

Západní zbraně pro Islámský stát? (zdroj: ČT24)

Kurdská milice YPG potvrdila, že dostala americké zbraně i zdravotnický materiál, video islamistů ale Washington znepokojilo. Pentagon zatím pravost videa nemůže potvrdit, i když uznal, že jde o podobné zbraně, jaké shodil Kurdům. 

Záhada starých německých granátů

Záznam začíná pohledem na paletu, ke které jsou ještě připojeny padáky. Poté jeden z ozbrojenců začne otvírat bedny. Při prohlídce jsou vidět i starší německé granáty DM41. Mluvčí německého bundeswehru přitom uvedl, že Berlín tento typ granátů v nedávné zásilce Kurdům ze sousedního Iráku nedodal.

Odkud granáty pocházejí, tak zůstává záhadou. Kurdské vedení z Kobani podle DPA nechtělo s ohledem na vojenské záležitosti upřesnit, zda mezi zbraněmi dodanými USA byly i německé.

Už počátkem října informovala nezávislá organizace Conflict Armament Research (CAR), že radikálové z IS používají pestrou směs střeliva vyrobeného ve dvou desítkách zemí, mimo jiné i v České republice a na Slovensku.

Turecko považuje kurdské obránce Kobani za spojence turecké Strany kurdských
pracujících (PKK), kterou Ankara i USA řadí k teroristickým skupinám. „Co se udělalo v této záležitosti, která se ukázala jako chybná? Proč to dopadlo špatně? Protože některé ze zbraní, které (Američané) shodili z těchto (letadel) C-130, zabavil IS,“ okomentoval video turecký prezident Erdogan podle agentury Reuters.

Kurdské síly sice mají pod kontrolou většinu Kobani, islamisté ale stále představují hrozbu, konstatoval mluvčí Pentagonu John Kirby. Radikálové zahájili v pondělí útok na všech frontách po několika dnech relativního klidu. A povolali posily. Podle exilové Syrské organizace pro lidská práva zemřelo během úterý 30 radikálů a 11 kurdských obránců města.

Americká letadla už několik týdnů bombardují pozice IS, zatím se ale nedaří islamisty z Kobani zcela vyhnat. Turecko už proto umožnilo iráckým pešmergům průchod svým územím, aby se mohli připojit k obráncům. „Jedině tak se dá pomýšlet na zastavení islamistů v Kobani. Kurdové, kteří město brání, potřebují okamžitou pomoc především na zemi. Letecké údery spojenců už k zastavení islamistů v regionu nestačí,“ podotkl guvernér kurdského Irbílu. 

Kobani je poslední baštou Kurdů na severu Sýrie. V jeho okolí islamisté ovládají asi 300 vesnic. Pokud by město padlo, ovládl by IS souvislý pás pohraničí od severovýchodního cípu Sýrie až po město Aleppo. Z Kobani a jeho okolí už uteklo do sousedního Turecka přes 180 tisíc lidí.

K Islámskému státu se přidává nejméně 5 Britů týdně 

Britské vojenské letectvo, které dosud zasahovalo jen v Iráku, už brzy zahájí mise nad Sýrií pomocí svých bezpilotních letounů s cílem shromažďovat zpravodajské informace. Podle deníku Guardian se vydá na Blízký východ na pomoc IS každý týden v průměru 5 Britů. Tvrdí to vysoký vysoký britský policejní představitel. Další desítky mladých lidí by se k radikálům mohly dostávat přes třetí státy.

Podle posledních zpráv zemřelo na Blízkém východě několik džihádistů původem z Portsmouthu, ten poslední přímo v Kobani. „Víme, že se do konfliktu zapojilo více než 500 britských občanů. Mnoho z nich se vrátilo a další to chtějí učinit v následujících měsících a letech,“ varoval Bernard Hogan-Howe. Návrat těchto lidí do britských ulic podle něj představuje nebezpečí pro společnost. 

Ely Karmon z Mezinárodního centra pro výzkum terorismu (ICT)

„Irák a Sýrie jsou státy, které byly do určité míry ztraceny. Je to hrozba i pro Jordánsko, Saúdskou Arábii a možná také Izrael. Jde o stabilitu celého regionu. Islámskému státu se v Iráku podařilo spojit sunnitské kmeny. IS bude v samotných bitvách poražen, problém je v tom, že díky tomu vznikne masa lidí, kteří se budou muset vrátit do vlasti. A tam se mohou mstít.“

Jen v Británii letos úřady zadržely za aktivity spojené s terorismem 218 lidí. Za poslední tři roky je to víc než 70procentní nárůst. Britský soud minulý týden obvinil čtyři muže ve věku 20 až 24 let z plánování teroristických útoků proti policistům a vojákům v ulicích Londýna. Muži byli také obviněni, že přísahali věrnost IS a že si chtěli koupit střelnou zbraň s tlumičem. Dnes policie zadržela pětadvacetiletou ženu, kterou podezřívá z přípravy teroristických útoků.

Členové ochranky Blackwater byli uznáni vinnými z vražd v Iráku

Americký federální soud ve Washingtonu dnes uznal vinnými čtyři pracovníky soukromé americké ochranky Blackwater - Paula Slougha, Dustina Hearda, Nicholase Slattena a Evana Libertyho - z vraždy iráckých civilistů v Bagdádu v roce 2007 a z dalších trestných činů. Za vraždu čtrnácti lidí hrozí obviněným doživotí. Verdikt padl po sedmitýdenním zvažování, porotci uznali obžalované vinnými téměř ve všech bodech obžaloby.

Agenti bezpečnostní firmy údajně považovali Iráčany za útočníky a bránili se proto, že doprovázeli americkou diplomatickou kolonu. Podle Iráčanů ale stříleli Američané bezdůvodně. Irák po tomto incidentu odebral Blackwateru licenci působit na svém území. Všem agentům firmy, kterých v Iráku zůstávalo kolem 250, Bagdád v roce 2010 nařídil opustit zemi. Incident roznítil v Iráku protiamerické nálady a byl tam vnímán jako důkaz arogance a beztrestnosti bezpečnostních agentur. V USA vyvolal rozhořčené diskuse o pravomoci bezpečnostních agentur a jejich napojení na americké vládní orgány.

Vydáno pod