Sacharovovu cenu získal konžský lékař, který pečuje o znásilněné

Brusel – Evropský parlament udělil Sacharovovu cenu konžskému lékaři Denisi Mukwegemu, který jako gynekolog dlouhodobě pečuje o znásilněné ženy. Devětapadesátiletý Konžan byl několikrát nominován na Nobelovu cenu za mír.

Předseda europarlamentu Martin Schulz společně s předsedy parlamentních politických skupin vybírali ze tří finalistů. Kromě Mukwegeho mezi nimi byly ukrajinské hnutí Euromajdan a ázerbájdžánská obránkyně lidských práv Lejla Junusová. 

Devětapadesátiletý Konžan Mukwege v nemocnici v Bukavu, kterou založil, léčil na 14 000 žen včetně obětí hromadných znásilnění. Prováděl až deset operací denně.

  • Mukwege je držitelem řady ocenění. V roce 2009 byl vyhlášen Afričanem roku, v témže roce dostal za výjimečné činy pro podporu míru Cenu Olofa Palmeho. V roce 2013 mu newyorská Trainova nadace udělila cenu za občanskou odvahu.
  • Ve svém projevu v OSN v roce 2012 kritizoval mezinárodní společenství za pasivitu vůči občanskému konfliktu v Kongu.
  • V roce 2012 přežil pokus o vraždu a uchýlil se do Evropy, loni se do Konga vrátil.

Mukwege bude pozván ke slavnostnímu převzetí ceny na plenárním zasedání Evropského parlamentu 26. listopadu. Pozvání dostanou také zástupci Euromajdanu a za Junusovou Evropský parlament vyšle delegaci.

Ocenění, které nese jméno sovětského fyzika a disidenta Andreje Sacharova, uděluje Evropský parlament každoročně od roku 1988 výjimečným osobnostem nebo organizacím, které významně přispěly k boji za lidská práva a demokracii. Součástí ceny je odměna 50 000 eur (téměř 1,3 milionu korun).

Držitel ocenění měl být původně vyhlášen 16. října, ale volba byla odložena z administrativních důvodů kvůli dočasnému rozpadu euroskeptické frakce Evropa svobody a přímé demokracie (EFDD). Konference předsedů, sestávající z předsedy Evropského parlamentu a lídrů politických skupin EP, tak nemohla laureáta Sacharovovy ceny minulý týden vybrat.

Kdo získal Sacharovovu cenu v minulosti?

2013 – Malala Júsufzajová
Pákistánská aktivistka a bojovnice za právo dívek na vzdělání se stala nejmladší držitelkou Sacharovovy ceny. V roce 2012 ji postřelili talibanští extremisté na cestě do školy s jasnou zprávou, že dívky nemají právo na vzdělání. Po vyléčení vyzvala státníky z celého světa, aby bojovali za lepší vzdělání v třetím světě. Na závěr svého projevu uvedla, že „extremisté se knih bojí, síla vzdělání je děsí. Kniha a pero – to jsou naše nejsilnější zbraně“. Júsufzajová letos získala i Nobelovu cenu míru.

2012 – Nasrín Sotúdeová a Džafar Panahí (íránští aktivisté)
Právnička a obhájkyně lidských práv Nasrín Sotúdeová zastupuje vězněné opoziční aktivisty a mladistvé, kteří čelí trestu smrti. Džafar Panahí, filmový režisér, scénárista a střihač, jehož filmy se zaměřují na těžké situace dětí, chudých a žen.

2011 – pětice aktivistů tzv. Arabského jara
Oceněnými byli Muhammad Buazízí, tuniský zelinář, který se upálil před kanceláří guvernéra na protest proti obtěžování a ponižování tuniskými orgány a úředníky. Egyptská aktivistka za lidská práva Asmaa Mahfouz, Zubeir Ahmed al-Senussi, člen Přechodné rady Libye, syrská právnička bojující za lidská práva Razan Zaitouneha, syrský politický satirik Ali Farzat, jehož zbraní se stala tužka a jeho karikatury zesměšňující vládu.

2010 – Guillermo Fariñas (kubánský disident a lékař)
Kubánský disident Guillermo Fariñas, byl na cenu nominován ve jménu všech, kdo na komunistické Kubě bojují za svobodu a lidská práva. Proti některým rozhodnutím vládnoucí komunistické strany bojoval dvaceti různě dlouhými protestními hladovkami. Cenu si mohl převzít až tři roky poté, co mu byla udělena.

2009 – Memorial a tři jeho hlavní aktivisté
Nevládní organizace Memorial se podílí na dodržování a ochraně lidských práv v Rusku. Cenu získali i jeho tři hlavní představitelé Oleg Orlovov, Sergej Kovalevov a Ljudmila Alexejeva.