Španělská sestra se vyléčila z eboly. Potvrzují to i opakované testy

Madrid – Španělská zdravotní sestra Teresa Romerová se definitivně vyléčila z eboly. Nepřítomnost viru v krvi potvrdil v neděli první test a podle pravidel Světové zdravotnické organizace i dnešní druhá zkouška. Romerová se jako první člověk nakazila virem přímo na evropském kontinentu.

Čtyřiačtyřicetiletá žena se nakazila při péči o španělského duchovního, kterého španělská vláda ze západní Afriky přepravila do madridské nemocnice.

Podle lékařů ale žena bude ještě dlouho hospitalizovaná, protože nemoc těžce postihla její plíce i další orgány. Ani u jedné z patnácti osob, se kterými se Romerová dostala do kontaktu a kteří jsou v současnosti v karanténě, se příznaky eboly zatím neprojevily.

Je mezi nimi i manžel Romerové, který chce Španělsko žalovat za nezvládnutí bezpečnostních procedur. „Dokážu u soudu, jak mizerně se Španělsko ke krizi postavilo,“ říká.

Z eboly se dostane i americký kameraman

Na cestě k uzdravení je i kameraman americké televize NBC News Ashoka Mukpo, který se virem eboly nakazil při práci v Libérii. Začátkem řína byl přepraven z Monrovie do americké Nebrasky, kde se z eboly vyléčil i americký lékař a misionář Rick Sacra, který se nakazil v srpnu.

„Ještě nějakou dobu potrvá, než bude ve formě, ale vede si opravdu dobře,“ komentoval novinářův stav doktor Mark Rupp, který třiatřicetiletého kameramana léčil. „Naše oddělení opustí v několika příštích dnech,“ shrnul příznivou prognózu. Nemocnice čeká jen na výsledky testů, které mají absenci nebezpečného viru potvrdit.

Kameraman Mukpo byl pátým Američanem evakuovaným po nakažení ebolou ze západní Afriky. V Libérii pracoval pro různá média a na několika projektech poslední tři roky. Podle příbuzných nebyl ve vážném stavu, po převozu do USA byl při vědomí a normálně přijímal potravu.