Transplantace kmenových buněk postavila ochrnutého Poláka na nohy

Varšava – Polák Darek Fidyka, který byl po útoku nožem v roce 2010 od hrudi dolů paralyzován, může po unikátní transplantaci čichových buněk do postižené oblasti míchy znovu chodit. Operaci, která je u člověka podle všeho první svého druhu, provedli polští a britští vědci. Fidyka se při chůzi musí prozatím spoléhat na podpěrnou konstrukci a také se rychle unaví, sám je ale přesvědčen, že jednou se bude pohybovat opět zcela nezávisle.

Čtyřicetiletý bývalý hasič Fidyka byl v roce 2010 několikrát bodnut do zad. Čepel nože při útoku sice prořízla míchu, zcela ji však nepřerušila. Fidykův stav se ale ani po dvou letech intenzivní fyzioterapie nijak nezlepšoval, proto lékaři přistoupili k experimentální transplantaci čichových buněk. Do nich vědci díky jejich regeneračním vlastnostem a schopnostem navazovat kontakty s neurony dlouhodobě vkládají velké naděje.

Transplantace byla rozdělena do dvou fází. Při první operaci lékaři pacientovi odebrali jeden z jeho dvou čichových bulbů, což je část mozku, do které přicházejí informace z čichových orgánů. Buňky z toho bulbu, označovaného někdy také jako čichový kyj, pak nechali v kultivačním prostředí růst.

O dva týdny později přistoupili k druhé operaci, kdy tyto čichové buňky transplantovali do postižené míšní oblasti. Celkem byla provedena asi stovka mikroinjektáží nad a pod místo zranění. Pacientovi vedle zhruba 500 000 buněk vpravili do zranění čtyři proužky nervové tkáně z kotníku, které umístili přes asi osmimilimetrové přerušení levé části míchy. Podle vědců buňky za pomoci zmíněného nervového přemostění poškozené míšní oblasti opět propojily přerušená nervová vlákna.

Profesor Geoffrey Raisman (University College London): „Podařilo se nám dokázat, že nervová vlákna můžou dorůst a obnovit svou funkci, pokud jim k tomu dáme prostor.“

První zlepšení Fidyka zaznamenal po třech měsících, když jeho levé stehno přibralo svalovou hmotu. Po šesti měsících od transplantace učinil s pomocí opěrné konstrukce první kroky. Nyní po dvou letech může vyjít z rehabilitačního střediska, stále se ale musí spoléhat na podpůrný rám.

Kmenové buňky pomohly Polákovi znovu chodit (zdroj: ČT24)

Česká legislativa podobné operace nedovoluje

Pro pacienty s podobným úrazem je to záblesk naděje. Někteří čeští neurochirurgové ale obecné nadšení mírní. Úspěch podle nich mohl být tak trochu náhodou. Každý pacient může na – stále ještě experimentální zákrok – reagovat jinak. „Opakovaně jsme se setkali se žádostmi od pacientů nebo rodinných příslušníků, aby podobný způsob léčby kmenovými buňkami byl aplikován i u nich, ale bohužel z legislativního hlediska to u nás ještě není možné,“ říká neurochirurg Nemocnice Na Homolce Jiří Chrobok.

Jak moc je léčba spolehlivá nebo naopak riskantní, mají ještě posoudit nezávislí odborníci. Lékaři už ale teď mluví až o dalších deseti pacientech, kterým by podobně chtěli v příštích letech pomoci.