Američané shodili Kurdům v Sýrii zásilku zbraní a léků

Kobani – Americká letadla shodila kurdským bojovníkům u severosyrského Kobani zásilku zbraní, munice a zdravotnických potřeb. Mluvčí kurdských sil převzetí zásilky potvrdil, upozornil ale, že není dostatečná na to, aby rozhodla bitvu ve prospěch Kurdů. Do pomoci městu Kobani se poprvé zapojilo i Turecko – oznámilo, že umožní přesun kurdských posil z Iráku přes své území.

Na noční operaci se podílely tři americké letouny. Shodily 21 tun pomoci v 27 balících. Dva dopadly do oblasti ovládané IS. Jeden z nich Kurdové odvlekli pryč, druhý američtí letci zničili palbou sami. Nejmenovaný představitel turecké diplomacie zdůraznil, že při americké dodávce zbraní do Kobani nebyl použit turecký vzdušný prostor.

„Velké množství munice a zbraní bylo dodáno do syrského města Kobani,“ potvrdil podle agentury Reuters mluvčí kurdských jednotek bojujících proti povstalcům z Islámského státu. Dodal, že množství dodaného materiálu „určitě nebude stačit na to, aby rozhodlo bitvu“. „Nemyslíme si, že boj o Kobani skončí rychle. Jednotky Islámského státu jsou stále velmi početné a jsou rozhodnuty Kobani obsadit. Kurdové jsou odhodláni jejich útoky odrazit,“ sdělil mluvčí.

Spojenci v posledních dnech podnikli v oblasti 135 náletů, které spolu s odporem Kurdů na bitevním poli zpomalily postup islamistů. Dnes americké letectvo zaútočilo šestkrát v blízkosti Kobani a šestkrát v Iráku. „Bezpečnostní situace v Kobani nicméně stále zůstává křehká a ISIL i nadále ohrožuje město a kurdské jednotky,“ uvedlo velení amerických jednotek.

Kobani je poslední baštou Kurdů na severu Sýrie. V jeho okolí islamisté ovládají asi 300 vesnic, a pokud by město padlo, ovládl by IS souvislý pás pohraničí od severovýchodního cípu Sýrie až po město Aleppo. Z Kobani a jeho okolí již uteklo do sousedního Turecka přes 180 000 lidí.

Letecké útoky na Islámský stát
Zdroj: ČT24/BBC

Turecko, na jehož hranici se Sýrií Kobani leží, se k podpoře kurdských bojovníků v Sýrii staví opatrně. Podobná kurdská hnutí totiž považuje za odnože Strany kurdských pracujících (PKK), která je Ankarou, ale i Washingtonem označovaná za teroristickou organizaci. Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu nicméně dnes oznámil, že jeho země pomáhá při přesunu členů iráckých kurdských milic pešmergů do Kobani. Pešmergové do Kobani směřují podle ministra přes turecké území. 

Nejmenovaný představitel turecké diplomacie ovšem zdůraznil, že při americké dodávce zbraní do Kobani nebyl použit turecký vzdušný prostor. Jak poznamenala agentura AP, turecká vláda se již dříve nechala slyšet, že je proti jakýmkoli zásilkám zbraní Kurdům v Sýrii.

Již v sobotu proto situaci u syrsko-tureckých hranic s tureckým prezidentem Erdoganem probíral americký prezident Barack Obama. Na chystané shození pomoci v sobotním telefonátu prý Obama Erdogana upozornil, uvedl nejmenovaný americký představitel. Na kurdské válečné úspěchy hledí Ankara s nevolí především proto, že iráčtí Kurdové již využili situace, kdy při ofenzívě Islámského státu zkolabovala irácká armáda, a zatímco sami proti radikálům bojují, současně obsadili některá sporná území, situace tak spěje k osamostatnění iráckého Kurdistánu.

Turecko se nachází v poměrně svízelné situaci. Na jednu stranu vidí kurdské jednotky jako prodlouženou ruku tureckých Kurdů, na druhou stranu se obává, že by se mohlo násilí přelít do Turecka, kde již dnes přibývá uprchlíků, upozornil Szántó.

„Turecko má ke Kurdům poměrně rozporuplný postoj,“ upřesnil turkolog Tomáš Laně s tím, že Turecko spolupracuje s kurdskou samosprávou na severu Iráku, s nimiž obchoduje s ropou, k syrským Kurdům má spíše odmítavý postoj a tureckých Kurdů se výrazně obává. „Turecko potřebuje ujištění, že spojené státy nebudou podporovat vytvoření autonomních kurdských entit,“ dodal.

Americký ministr zahraničí John Kerry dnes ujistil, že americká pomoc Kurdům v Kobani je reakcí na krizovou situaci kolem města, a neznamená změnu americké politiky. „Já i prezident jsme hovořili s tureckými představiteli a ujistili jsme je, že se nejedná o změnu politiky USA. Jde o krizi a mimořádnou situaci,“ sdělil Kerry novinářům.