Islamský stát prý ve městě Kobani použil chemické zbraně

Praha – Podle kurdských a izraelských zdrojů použil v létě Islámský stát ve městě Kobani chemické zbraně – nasvědčují tomu typy zranění. Mohlo jít o plyny ze starých iráckých zásob, které podle deníku New York Times zranily v minulých letech i americké vojáky, aniž by to však Pentagon přiznal.

Islámský stát prý nasadil chemické zbraně (zdroj: ČT24)

Jako důkaz pro použítí chemických zbraní mají sloužit fotografie údajně pořízené v ulicích kurdského Kobani. Na těch je vidět poleptaná a sloupaná kůže, bílé skrvny a pěna u úst, ale jinak žádná viditelná smrtelná zranění. Tentokrát nemá smrtící útok na svědomí vláda, ale Islámský stát. Ten mohl jedovaté chemikálie ukořistit v Iráku. To by ale znamenalo, že teď mají islamisté v rukou sice zastaralé, přesto ale nebezpečné zásoby chemických zbraní, které mohli použít nejen v červenci ale i v budoucnosti.

CIA už před lety varovala, že zbytky Saddámova arzenálu horčičného plynu, sarinu a tabunu nejsou v bezpečí. Oblasti, kde se nalézaly, teď ovládají islamisté – a plány Islámského stát na využití zbraní hromadného ničení před měsícem odhalil počítač ukořistěný během bojů. „Tohle vždy bude hrozba. Je potřeba se obávat toho, že skupina jako IS jistě použije cokoliv, k čemu se dostane,“ varuje odbornice na chemické zbraně Sharon Squassoniová.

Mapa Sýrie
Zdroj: ČT24

Pentagon prý tajil nález zbraní z 80. let

Tyto zbraně ale neohrožují jen Kurdy. Podle listu New York Times totiž Pentagon tajil nález chemických zbraní v Iráku v letech 2004 až 2011. Nešlo ale o ty zbraně, které se staly oficiálním důvodem vpádu do Iráku. Jde o tisícovky kusů munice z 80. let, na jejichž výrobě se podílely státy západní Evropy i Spojené státy.  

Bývalí vojáci mají stále potíže s dýcháním nebo bolesti hlavy. Navíc museli i před lékaři tajit, že jim zranění způsobily bojové plyny, z toho důvodu se jim ani nedostalo správné lékařské péče.

Podle listu New York Times měl o Američanech zasažených chemickými zbraněmi minimum informací i Kongres. Důvod je prostý – nález starých zbraní hromadného ničení neodpovídal důvodu, proč šla Amerika do války. Navíc by to poukázalo na další selhání zpravodajských služeb, tedy že vojáky nedokázaly na toto riziko připravit. Pentagon hodlá nová obvinění prošetřit a hájí se, že o objevu těchto zbraní informoval už před lety. O zdravotních obtížích se nicméně Američani dozvěděli až teď.