Horolezec Jaroš: Předpověď o blížící se lavině neexistuje

Praha/Dillí/Káthmándú – Sněhová bouře a laviny překvapily v Himalájích desítky turistů, po kterých teď pátrají záchranáři. Zasažená oblast přitom platí za poměrně bezpečnou a navíc začala oblíbená lezecká sezóna po letním monzunu, kdy je počasí většinou stálé. "Ale počasí si prostě vládne na této planetě a je tady déle než my, takže si bude dělat, co bude chtít, a nebude se nás ptát," řekl dnes horolezec Radek Jaroš v Interview ČT24.

V Nepálu je podle ministerstva zahraničí 181 Čechů, se šedesáti třemi se nedaří spojit. Podle Lubomíra Zaorálka zatím nejsou žádné zprávy o českých obětech. Sněhové bouře a laviny udeřily v oblastech u osmitisícovek Annapurna a Daulágirí. Dva záchranné vrtulníky poletí pro sedm Čechů uvízlých ve výšce 4300 metrů během zítřejšího dopoledne.

Češi, kteří musejí přečkat noc v horách, nejsou zranění, pouze vyčerpaní a podchlazení. „Pokud mají stany a spacáky zvládnou to v pohodě. Pokud to řeknu blbě, budou se jenom nudit a čekat na vrtulník,“ říká Jaroš. Pátracím akcím pomohlo, že se během dneška počasí vyjasnilo, a tím pádem se i postup záchranářů urychlil.

Přesto stále hrozí další laviny, jak upozorňuje český horolezec. Sněžení, které je spojené s bouří a větrem, způsobuje totiž na hřebenech převěje a návěje. Když potom začne svítit slunce, sníh si začne sedat a hrozí utržení laviny. „Když se směrem na nás blíží lavina, tak už je jenom potřeba doufat, že budeme mít veliký štěstí a že se nám na poslední chvíli vyhne,“ podotýká český horolezec, který zdolal všechny himalájské osmitisícovky bez kyslíkové masky. „Předpověď o blížící se lavině neexistuje,“ dodává.

Lidé, kteří se ještě nenašli a jsou stále uvězněni pod lavinou, mají velmi malé šance na přežití. „Přežít v lavině je téměř nemožné,“ připouští Jaroš. Pokud se člověk nedostane ven během prvních patnácti minut, jeho šance, že přežije, velmi rychle klesají.

Já taky předpověď počasí nesleduju, říká horolezec

Oblast, kde teď probíhají záchranné akce, platí přitom za bezpečnou a stejně tak období října není rozhodně typické pro tak silné bouře. Přestože meteorologové změnu počasí předpovídali, ani sám Jaroš, jak připustil, jejich předpovědi nesleduje, pokud je v nižších polohách. O počasí se začíná podle svých slov zajímat až od základního tábora. Není tedy podle něj vůbec nic výjimečného, že o blížící se bouři řada turistů nevěděla. Kromě toho, že přichází bouře, pozná zkušený meteorolog, v sevřených himalájských údolích se to ale odhaduje těžko. „Není tam internet, telefon, jste v údolí, kde nevidíte před sebe ani za sebe,“ popisuje Jaroš.

Co se týče vybavenosti lidí, kteří se vydávají do těchto hor, připouští zkušený horolezec, že i ve vyšších polohách je velké teplo, takže spousta trekařů chodí na túry v šortkách a nemají s sebou třeba potřebné věci na přespání. Horolezec ale nosí doslova celý svůj život na zádech a v batohu má všechno, co by mohl potřebovat - od rukavic po náhradní prádlo. „Ale neřekl bych, že jsou nezodpovědní,“ dodává.

Radek Jaroš nechce šířit paniku a myslí si, že většina Čechů je někde v bezpečí. „Nepál je obrovsky opuštěné údolí a myslím si, že drtivá většina těch lidí sedí dole na pivě, vůbec neví, co se děje, a kochají se pohledem na hory. A až se vrátí do České republiky, tak se budou divit, co se tady vlastně dělo,“ věří horolezec.

Meteorologové: Bouře nás nepřekvapila

Přestože jsou pro toto období bouře netypické, meteorologové před nimi varovali. Počítali s tím, že dozvuky tajfunu Hudhud se dostanou z východní Indie právě nad vršky Himalájí. Cyklónu totiž sledovali už od jejího vzniku 8. října. "Tropické cyklóny v sobě skrývají obrovské, jen těžko představitelné množství energie. Za pouhý den své existence uvolní tolik energie, kterou by lidé na celé planetě spotřebovávali 50 dní. Není tedy divu, že i když zeslábne a opře do tak vysokého pohoří, jako je Himálaj, zůstane dost energie proto, aby tak vydatně sněžilo," vysvětluje meteoroložka a moderátorka ČT Alena Zárybnická. 

Cestou na Everest se čeká fronta

Profesionální průvodci a moderní technika přiblížili i takové velehory jako K2 nebo Everest neprofesionálům. Proto, aby vystoupali na střechu světa, jim postačí dostatek peněz, dobrá fyzička a základní horolezecký výcvik. Z Everestu se v posledních letech stalo komerční lákadlo a loni na vrcholu nejvyšší hory stanul i osmdesátiletý Japonec.

Člověku toužícímu zdolat Himaláje se stačí porozhlédnout po nabídce cestovních kanceláří. Některé z nich nabízejí expedici na klíč, kde základní pravidlo zní – čím víc zaplatíte, tím větší pohodlí budete mít. Zaplatit si tak můžete veškerou dopravu, jídlo, kyslík, průvodce, ale dokonce i lékaře.

Na Everestu začíná být tak přeplněno, že se začalo mluvit o vybudování určitého systému žebříků, které by vedly přes obtížné úseky a pomohly by těm méně zdatným zrychlit tempo a nebrzdit profesionály. „Teď jich jezdí čím dál víc, jsou to trekaři, turisti, nejsou to horolezci, není potřeba být horolezec, ale je potřeba solidní fyzická kondice,“ říká Petr Želiezko z cestovní kanceláře Mundo.

Výstupy na ty nejvyšší vrcholky jsou nebezpečné i pro horolezce, natož pro neprofesionální trekaře. Řada z nich výstup nepřežije, nejčastěji za to můžou prudké změny počasí a laviny.

Vydáno pod