Brazilské prezidentce se po předvolební debatě neudělalo dobře

Brasília – Rozhovor po druhé předvolební televizní debatě musela kvůli nevolnosti přerušit brazilská prezidentka Dilma Rousseffová. „Necítím se dobře, klesá mi krevní tlak,“ řekla reportérce, která jí pomohla posadit se a podala jí sklenici vody. Prezidentka pak požádala o pauzu. „Mám výkyvy tlaku. Myslím, že ta debata pro nás byla náročná,“ sdělila pak na omluvu divákům.

Do druhého kola voleb postoupil vedle 66leté Rousseffové sociální demokrat Aécio Neves. Vyřazovací kolo se uskuteční 26. října. Ve čtvrtek večer šlo o druhou ze čtyř plánovaných televizních debat mezi Nevesem a Rousseffovou.

Aécio Neves a Dilma Rousseffová po předvolební televizní debatě
Zdroj: ČT24/ČTK/EFE

Rousseffová je kandidátkou levicové Dělnické strany, Neves kandiduje za středolevicovou Brazilskou sociálnědemokratickou stranu. Chce nasměrovat zemi napravo od politického středu k reformám a zbavit Brazílii protekcionistické politiky odrazující investory.

Současná prezidentka v prvním kole 5. října získala přes 41 procent hlasů, Nevesovi dalo hlas více než 33 procent voličů. Na třetím místě skončila ekoložka Marina Silvaová, která se pro druhé kolo veřejně postavila za Nevese, a zvýšila tím jeho naději na vítězství.

Vydáno pod