Po sněhové bouři a lavině v Nepálu se nedaří kontaktovat 63 Čechů

Dillí/Praha/Káthmándú – V souvislosti s nenadálými sněhovými bouřemi a lavinami v nepálském Himálaji, které si tento týden vyžádaly nejméně 29 obětí a desítky pohřešovaných, nejsou hlášena žádná zranění ani úmrtí českých občanů. Oznámilo to dnes české ministerstvo zahraničních věcí. Podle diplomacie ČR se ale zatím nepodařilo kontaktovat zhruba šest desítek Čechů, kteří pobývají v Nepálu. Česká ambasáda v Dillí zřídila pro blízké turistů pohybujících se v Nepálu telefonní linku +91 99 10 999 460 s nepřetržitým provozem.

Skupina sedmi Čechů pod vedením majitele CK Livingstone Rudolfa Švaříčka uvízla v Himálaji vinou laviny ve výšce 4 300 metrů. Nejsou zranění, ale podchlazení. Do nemocnice v Káthmándú by je měly v sobotu dopravit helikoptéry.

Jak upřesnil Vlastimil Divoký, mluvčí ERV pojišťovny, u níž jsou čeští cestovatelé pojištěni, zdravotní stav klientů CK Livingstone je dobrý, u dvou je potvrzeno vyčerpání. Helikoptéry podle něj ale nemohly kvůli počasí a tmě vzlétnout, záchranná akce tak bude pokračovat v sobotu. Podle Divokého jde o zkušené horské turisty. Skupina nebyla přímo zavalena lavinou,
ale kvůli velkému množství sněhu nemůže pokračovat v cestě.

„Průvodce zájezdu Švaříček je vybaven satelitním telefonem a je ve spojení jak s námi, tak s partnerskou cestovní kanceláří v Nepálu,“ doplnila spolumajitelka kanceláře Jitka Popelková. Zdůraznila, že všichni jsou v pořádku. Vyčerpání podle ní souvisí jak s 18denním trekem, tak s extrémním počasím.

Do Nepálu ročně vycestuje zhruba tisíc českých turistů. České cestovní kanceláře budou zájezdy do Nepálu v blízkých plánovaných termínech dále realizovat, vyhnou se však oblasti nedávno postižené sněhovými bouřemi a lavinami, sdělila Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Až třítýdenní okruh kolem Annapurny patří mezi klasické himálajské trasy a zejména na jaře a teď v říjnu se na něj vydává mnoho turistů. Nynější počasí se sněhovými bouřemi, které je zde pro toto roční období netypické, přinesly do centrálního Nepálu dozvuky tajfunu Hudhud, který o víkendu udeřil ve východní Indii.

Vzhledem ke zlepšení počasí v oblasti záchranáři rozšířili operaci, při níž jim pomáhá devět vrtulníků. Z okruhu kolem Annapurny dnes přepravili do bezpečí 40 horolezců a mají informace o dalších 50, kteří jsou v pořádku, ale odříznuti od okolního světa v jedné z místních vesnic. Pátrání se soustřeďuje zejména na nejvyšší úsek turistické trasy s nadmořskou výškou okolo 5 400 metrů nad mořem. Dnes se podle DPA podařilo zachránit asi sto lidí, z nichž jedenáct bylo cizinců.

Nepálský premiér Sušil Koirála po kritice malé aktivity úřadů nařídil vytvořit zvláštní výbor, který bude koordinovat a monitorovat průběh záchranných prací a bude připraven poskytnout vládní pomoc. Má dohlížet na práci armády, policie, místních úřadů i soukromých záchranných týmů, které jsou do akce zapojeny. Premiér rovněž slíbil, že úřady zavedou systém varování před špatným počasím. Sněhovou bouři, která tento týden zabíjela ve středním Nepálu, meteorologové předpovídali. Přeživší turisté si ale stěžují, že před kritickými povětrnostními podmínkami nebyli nijak varováni.

Horolezec Jaroš ohledně nezvěstných spoluobčanů doporučuje nepanikařit

Ministerstvo zahraničí v prohlášení uvedlo, že s nezvěstnými občany se snaží navázat spojení, a to i za pomoci honorárního konzulátu ČR v Káthmándú. Tomu napomáhá i evidence českých občanů, kteří se registrovali v takzvaného systému DROZD (Dobrovolná registrace občanů cestujících do zahraničí) prostřednictvím webové stránky ministerstva. Počet dobrovolně registrovaných byl však pouze kolem 20 procent.

Ambasáda kvůli neštěstí zřídila pro blízké turistů pohybujících se v Nepálu telefonní linku +91 99 10 999 460 s nepřetržitým provozem. „Zastupitelský úřad v Dillí zřizuje krizovou linku pro rodinné příslušníky občanů ČR nacházejících se v Nepálu, kam mohou směřovat dotazy ohledně svých blízkých či podat informaci, že se jejich příbuzní nacházejí v Nepálu a nepodařilo se je zkontaktovat,“ sdělila mluvčí ministerstva zahraničí Johana Grohová. Informace o možném pobytu českých občanů v zasažených oblastech lze sdělit na telefonní číslo ministerstva 224 182 425.

„U některých víme, že jsou někde v okolí Annapurny, vlastně v oblasti, kde došlo k tomu neštěstí. Ale není potvrzeno, že by tam byli nalezeni záchrannými týmy,“ řekl předtím český velvyslanec v Indii Miloslav Stašek. Většinou se podle něj jedná o větší skupiny organizované přes cestovní kanceláře. „U většiny z nich se předpokládá, že se vrátí a ozvou se potom z nějakého základního kempu,“ uklidňuje velvyslanec. Problémy s kontaktováním svých občanů má podle něj také slovenská ambasáda, i v tomto případě se prý jedná o zhruba 30 lidí.

Známý český horolezec Radek Jaroš, který pokořil všechny světové osmitisícovky, v tuto chvíli doporučuje nepanikařit. „Já si myslím, že 90 % trekařů vůbec neřeší nějaké spojení se světem. Naopak si užívají toho, že mohli vypnout mobily a že jsou mimo signál,“ podělil se o své zkušenosti v rozhovoru pro ČT.

V Nepálu je nyní v plném proudu turistická sezona. Cyklón Hudhud, který udeřil o víkendu v Indii a zasáhl i oblast kolem často navštěvované hory Annapurna, ale způsobuje náhlé změny počasí, pro toto roční období neobvyklé. Že v severním Nepálu panuje výjimečné počasí, potvrdil i Jaroš. „Je pro mě překvapivé, že lavina spadla do základního tábora, což je víceméně bezpečné místo, které by nemělo být lavinami ohrožováno. Takže na tom je vidět, že muselo napadnout strašně moc sněhu,“ podotkl horolezec.

Nepálský turistický ruch se ještě vzpamatovává z katastrofy, k níž došlo letos v dubnu. Ledová lavina tehdy zabila 16 šerpů na Mount Everestu, bylo to vůbec nejhorší neštěstí v dějinách nejvyšší hory světa.