Euroskeptická frakce se rozpadla, podle Macha kvůli vedení europarlamentu

Brusel – Euroskeptická frakce Evropa svobody a přímé demokracie (EFDD), jejímž členem byl i český europoslanec za Svobodné Petr Mach, se v Evropském parlamentu rozpadla. Stalo se tak poté, co ji opustila lotyšská europoslankyně Iveta Griguleová. Podle Macha rozbilo frakci záměrně vedení europarlamentu.

Ke vzniku frakce je potřeba nejméně 25 europoslanců, ovšem ze sedmi zemí. Skupina má právo na sekretariát a administrativní zázemí placené z parlamentního rozpočtu. „EFDD nadále nemá členy z nejméně sedmi zemí, proto byla dnes prohlášena za rozpuštěnou,“ napsal na Twitteru mluvčí europarlamentu Jaume Duch-Guillot. Griguleová předsedovi parlamentu Martinu Schulzovi podala žádost, aby se stala nezávislou europoslankyní.

Latvian MEP Iveta Grigule left #EFDD group today. #EFDD no longer has members from at least 7 countries, so declared dissolved today. #EP

Podle českého europoslance Macha je rozpad frakce ranou pod pás a výsledkem tlaku koalice eurolidovců a eurosocialistů. Mach tvrdí, že předsednictví europarlamentu Griguleovou uplatilo, ovšem v politickém slova smyslu – tedy příslibem postu vedoucí zahraniční delegace. Vedení parlamentu se tak podle něj pokouší rozbít opoziční strukturu. Mach ovšem připustil, že členové frakce nebyli od počátku názorově jednotní. Zbývající členové se ale pokusí frakci opět co nejdříve obnovit. „Pokud se to nepovede, budeme fungovat neformálně. Na našich pozicích se nic nemění,“ dodal.

EFDD byla spojovaná především s britskou Stranou nezávislosti spojeného království (UKIP) Nigela Farage. Kromě 24 britských europoslanců byli největší skupinou Italové z Hnutí 5 hvězd (M5S) Beppeho Grilla. Po dvou poslancích měla v EFDD nacionalistická formace Švédští demokraté a litevský Pořádek a spravedlnost exprezidenta Rolandase Paksase. Kromě Macha z ČR byly ve frakci také Lotyška a jedna francouzská poslankyně z kandidátky Národní fronty (FN), která se ovšem s předsedkyní krajně pravicové fronty Le Penovou názorově rozešla, a vznik Farageovy frakce tak v zásadě umožnila.

Podle českého lidoveckého europoslance Pavla Svobody, šéfa právního výboru europarlamentu, je rozpad EFDD dobrou zprávou pro Evropu i pro europarlament. „V něm mají být lidé, kteří se - přes odlišné názory - snaží Evropu propojovat, ne ji rozkládat,“ podotkl Svoboda. Špatnou zprávou je to prý naopak pro ruského prezidenta Vladimira Putina, který potřebuje nejednotnou Evropu. Europoslanec Mach a ostatní lidé z někdejší frakce se nyní podle Svobody stávají osobami bez vlivu. „Když už někdo chce EU rozkládat, měl by alespoň pochopit, že z lavic českého parlamentu se to dělá snáze,“ dodal Svoboda.

Šéf socialistické frakce v europarlamentu Gianni Pitella míní, že obviňovat po rozpadu EFDD ostatní z „politického vydírání“ je poněkud dětinské. Český europoslanec a místopředseda ODS Jan Zahradil z ECR poznamenal, že pokud by Petr Mach přemýšlel o „perspektivnější frakci“, je možné se o o věci bavit. „Nejsem apriorně proti,“ dodal Zahradil.

Farageova frakce vznikla po květnových eurovolbách v situaci, kdy se některým dalším protievropským a nacionalistickým stranám v europarlamentu frakci ustavit nepodařilo. Nyní by například Le Penová mohla své snahy obnovit.