Islamisté v Kobani na ústupu, podle Kurdů se svoboda blíží

Damašek/Bagdád – Kurdské jednotky vytlačily radikály z Islámského státu (IS) z většiny severosyrského Kobani. Šéfka kurdských sil BBC řekla, že radikálům zbývají jen dvě ohniska odporu ve východní části města. Kurdům značně pomohly spojenecké nálety. Spojené státy je v posledních dnech zintenzivnily. Velení americké armády mezitím prozradilo krycí jméno pro spojenecké bombardování islamistů v Sýrii a v Iráku: „Operation Inherent Resolve“ (Operace Bytostné odhodlání).

Bojovníci kurdských milic YPG už měsíc brání město před postupem radikálních islamistů. Nyní dobyli zpět východní a jihovýchodní části Kobani. „Letecké údery spojenců proti IS jsou v posledních dnech mnohem efektivnější,“ uvedl zástupce Kurdů v obléhaném městě Idris Nasín. Baharin Kandalová, která velí Kurdům bojujícím ve východní části města, v telefonickém rozhovoru BBC prozradila, že doufá, že město bude brzy osvobozeno. Její skupina prý dostává zbraně i bojovníky, odmítla ale říci od koho.

Podle zpravodaje ČT podnikly USA a jejich arabští spojenci za posledních 48 hodin více než 50 náletů přímo v Kobani a okolí. „Podle Pentagonu se podařilo zabít několik stovek příslušníků Islámského státu. Podle kurdských obránců se díky tomu a díky protiofenzivě v ulicích města podařilo zatlačit islamisty na okraj,“ konstatoval Jakub Szántó s tím, že boj ale rozhodně nekončí. 

Situace ve městě Kobani
Zdroj: ČT24/ČT24 / Google Earth

IS má na místě asi devět tisíc bojovníků. Podle Szánta by na místo mohly dorazit posily z iráckého Kurdistánu. O jednotném postupu, jak zastavit IS, včera na videokonferenci jednali nejvyšší představitelé USA a Evropy. Mimo jiné se shodli na tom, že je třeba vycvičit místní bezpečnostní složky.

Kobani je poslední baštou Kurdů na severu Sýrie. V jeho okolí islamisté ovládají asi 300 vesnic. Pokud by město padlo, ovládl by IS souvislý pás pohraničí od severovýchodního cípu Sýrie až po město Aleppo. Z Kobani a jeho okolí již uteklo do sousedního Turecka přes 180 tisíc lidí. 

Turci nyní pracují na plánech zřízení bezpečné zóny pro uprchlíky. Premiér Ahmet Davutoglu oznámil, že by na syrském území v blízkosti tureckých hranic mělo vzniknout hned několik zón. „Jednáme o vytvoření několika zařízení v rámci nového projektu 'vycvičit a zásobovat', k žádnému rozhodnutí jsme ale zatím nedošli. Rozhovory s americkými představiteli o opatřeních ohledně boje proti Islámskému státu v Sýrii, včetně vytvoření bezletové zóny a nárazníkové zóny, budou pokračovat v nejbližších dnech,“ sdělil premiérův zástupce Bulent Arinc.

  • Jakub Szántó, zpravodaj ČT: „Obrat v boji o Kobani by mohl nastat, pokud Turecko splní včerejší slib premiéra. Mluvil o tom, že by povolil zhruba třem tisícům kurdsko-syrských sil projít přes Turecko.“

Podle aktuálních zpráv Szántá ale islamisté mohou při nezdaru u Kobani přesunout svou pozornost na město Kirkúk, ležící taktéž podél hranice mezi Irákem a kurdskou oblastí. „Poslední zprávy hovoří o tom, že mezi šesti a deseti tisíci příslušníky ozbrojených sil islámského státu se chystá na Kirkúk. Jejich velitelé opakovaně upozornili, že Kirkůk je jejich hlavním cílem. Na druhou stranu tady panují určité pochybnosti o tom, jestli se nesnaží islámští extremisté pouze udržet napětí u soupeře,“ dodává zpravodaj.

Vývoj počtu leteckých útoků na Islámský stát
Zdroj: ČT24/BBC

Boj o Kobani má už přes 600 obětí

Podle nové statistiky exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) zahynulo v důsledku bojů o město asi 662 lidí, nebere přitom v potaz oběti leteckých útoků. Padlo prý 374 radikálů a 268 členů kurdských milic a kurdských dobrovolníků. Zahynulo údajně také 20 civilistů. Někteří uprchlíci podle britského listu Daily Mail uvedli, že radikálové lidem v Kobani hromadně stínají hlavy a vypichují oči a těla nechávají na ulici, aby Kurdy vyděsili (čtěte víc).

Letecké útoky na Islámský stát
Zdroj: ČT24/BBC

Na území Iráku letos zahynulo více než 12 tisíc civilistů. Většinu obětí má prý na svědomí právě Islámský stát. Vyplývá to ze studie organizace Minority Rights Group International (MRG), která se zabývá ochranou práv menšin a původních obyvatel.

Na straně radikálů z IS bojuje údajně řada cizinců. Jen ze států Evropské unie se k nim připojilo podle evropského koordinátora boje s terorismem Gillese de Kerchovea zhruba 3 000 lidí. Pocházejí prý především z Francie, Británie, Německa, Belgie, Nizozemska, Švédska a Dánska. Několik jich ale na Blízký východ odešlo také ze Španělska, Itálie, Irska a Rakouska. Účast Čechů v bojích nelze podle české Bezpečnostní informační služby zcela vyloučit.

Na straně Kurdů prý bojují i motorkáři ze Západu

Kurdům naopak pomáhají Spojené státy a jejich arabští spojenci, kteří útočí na islamisty ze vzduchu. Řada zemí – včetně České republiky – také poslala Kurdům zbraně. Ke kurdským bojovníkům se měli přidat i tři nizozemští členové motorkářského gangu No Surrender. Nizozemské televizi to potvrdil jeho šéf Klaas Otto. Podle německého týdeníku Der Spiegel jsou v Iráku i motorkáři z Německa.

Američtí diplomaté dnes o situaci na severu Sýrie vůbec poprvé přímo jednali s představiteli strany syrských Kurdů PYD. Ta je přitom přímo napojená na Stranu kurdských pracujících (PKK) v Turecku, jež Washington i Ankara považují za teroristickou organizaci. Schůzka, která proběhla o víkendu v Paříži, nejspíš dále zkomplikuje vztahy mezi USA a Tureckem, poznamenala agentura AP. Spojené státy nyní s Ankarou vyjednávají o míře jejího zapojení do boje s radikály z Islámského státu.