Radikálové na novém videu cvičí nováčky, IS se zmocnil stovek jezídek

Bagdád - Radikálové z Islámského státu (IS) zveřejnili nové propagandistické video, na kterém ukazují tvrdý výcvik svých bojovníků. Připravit je má na kontaktní boj. Na záběrech je vidět, jak se rekruti v bílém oblečení plazí po zemi, střílí na sebe a učí se s kulometem. Podle listu The Times bylo video s názvem Krev džihádu natočeno v táboře na severu Iráku. Teroristé z IS v uplynulých týdnech odvlekli stovky většinou jezídských žen do zajetí. Jejich muže nutí konvertovat nebo je vraždí. Podle organizace Amnesty International se dá situace v samozvaném chalífátu nazvat etnickou čistkou.

Radikálové z IS na videu ukazují výcvik rekrutů (zdroj: ČT24)

Výcvik nováčků IS obnáší řadu nepříjemných situací. Záběry kupříkladu ukazují, jak jsou rekruti seřazeni do řady a muži v oblečení v barvě khaki každého z nich kopou do břicha. Jindy se zase zkoušejí dostat přes překážky ke zraněným bojovníkům. Propagandistické video bylo zveřejněno v neděli. „To není opravdové cvičení. Je to nahrané pro kamery,“ řekl CNN Anthony Cordesman z Centra pro strategická a mezinárodní studia.

Daleko reálnější je jejich taktika překvapení. Ve městech nasazují extremisté co nejmenší počet bojovníků, kteří upoutají pozornost protivníka. Toho pak ze zálohy přepadne zbytek skupiny. „Ta (skupina) pak zahájí nečekaný útok. Protože ti tři čtyři muži stahují veškerou pozornost protivníka na sebe,“ sdělil CNN veterán Douglas Ollivant z New America Foundation. 

Výcvik nováčků z IS
Zdroj: ČT24/YouTube

Islamisté už ovládají 80 procent největší irácké provincie Anbár. Mezi posledními odolává město Hadísa. Zbylou půdu Anbáru brání iráčtí vojáci a příslušníci tamních kmenů. Chybí jim ale výcvik i potřebná výzbroj. Podpora spojenců ze vzduchu tu nepomáhá. Obránci nevylučují, že se vzdají. „Oni (islamisté) znají své území dokonale – naopak vojáci nemají ani tušení,“ podotkl generál Jabbar Naeemal. Islamisté do oblasti stáhli zhruba deset tisíc bojovníků ze Sýrie a severoiráckého Mosulu. V oblasti tak mají jasnou přesilu. Tanky radikálů jsou také jen pár kilometrů od bagdádského mezinárodního letiště.

Bojovníci z IS při svém tažení plundrují krajinu a terorizují místní. Ti se obávají genocidy. „Zeptali se nás, jestli je mezi námi někdo, kdo nechce konvertovat k islámu. Toho, kdo odmítl, pochopitelně čekala smrt. Nikdo se neodvážil oponovat,“ prohlásil jeden ze zástupců místní komunity jezídů.

Jezídská zajatkyně
Zdroj: ČT24

Smutné osudy jezídských žen: muži mrtví, bez domova a bití

Třeba devatenáctiletou Amshu Ali odvlekli těhotnou i s jejím dvouletým synem. Jako jedna z mála uprchla. „Nic horšího se nám nemohlo stát. Říkala jsem to i ostatním uneseným ženám, že zabili naše muže, zničili nám domovy, a pokud neutečeme, vezmou si nás, ale ony se bály,“ prohlásila jezídka.

Zajaté ženy islamisté odvážejí do větších měst - Mosúlu nebo Tal Afaru. Tam je násilím nutí ke svatbě nebo se je snaží prodat do zemí Perského zálivu. „Unesli všechny dívky, zabili jejich muže a nechali jen ty ženy. Bili nás, abychom se podvolily,“ vzpomíná jiná z žen.

Tragické osudy jezídských žen v područí IS (zdroj: ČT24)

Některé ženy se islamistům vydávají dobrovolně. Evropu vyděsil případ mladých Rakušanek bosenského původu. Dospívající Sabina a Samra utekly z domova, touha po džihádu je dovedla až do Sýrie. Obě dívky jsou teď pravděpodobně těhotné a svého rozhodnutí uprchnout do náruče extremistů z Islámského státu litují. Vídeňské školačky už kontaktovaly rodiče a chtějí se vrátit. Podle rakouských úřadů to ale bude velmi obtížné. Současné rakouské zákony totiž jejich návrat neumožňují - jak jednou někdo uprchne, je téměř nemožné se vrátit zpět.