Loterie ve spermobance. Číslice si zahrály s lesbickým párem

Washington - Jedna číslice může převrátit život naruby. Nejde ovšem o sázení - lesbický pár, který si v americkém Ohiu vybíral dárce spermatu, si myslel, že hraje na jistotu. Výsledek? Kvůli chybě to byla v podstatě loterie. To je příběh Jennifer Cramblettové a její lesbické přítelkyně. Obě se před několika lety rozhodly pro umělé oplodnění. Přály si miminko, které se jim bude co nejvíc podobat. Proto si za biologického otce ve spermobance vybraly modrookého blonďáka.

„Byl to ten nejúžasnější pocit, když jsem věděla, že budu vychovávat dítě, které bude vypadat jako moje vlastní,“ vzpomíná Cramblettová.

Podařilo se jí otěhotnět a když byla v pátém měsíci, chtěla, aby si stejnou touhu splnila i její partnerka Amanda. Zamířily proto opět do spermobanky, přičemž šly takříkajíc na jistotu, tedy požádaly o sperma od stejného dárce. O to větší to byl šok, když zjistily, že dárcem je Afroameričan, což znamená, že budou mít černouška. „Na chvíli mě přepadla panika, panebože, všechno se naráz změnilo, ale věděla jsem, že musím být silná. Ve svém břiše jsem měla dítě!“ vybavuje si Jennifer tehdejší překvapivou situaci.

Místo od modrookého blonďáka dostaly sperma od Afroameričana (zdroj: ČT24)

Panika propukla i v reprodukčním centru. Záhy se zde přišlo na to, že zkumavky se spermatem byly popsány rukou a identifikační kód byl na nich špatně čitelný. Z toho důvodu místo vzorku 380 dostala Jennifer ten s číslem 330.

Midwest Sperm Bank se za záměnu omluvila a vrátila postiženému páru peníze. Tomu se poté narodila černošská holčička, jež dostala jméno Payton a dnes už jsou jí dva roky. Bydlí v odlehlé vesnici jen mezi bílými. Její matky se proto bojí, že její život mohou poznamenat rasové předsudky. A spermobanku zažalovaly.

Tim Misny, právní zástupce lesbického páru: „Chceme, aby (spermobanka) změnila svoje postupy tak, aby byly transparentní. Věříme, že tak zabráníme tomu, aby se opakovalao takovéto pochybení.“

Ať už soud rozhodne jakkoliv, na podobě malé Payton už to nic nezmění. Lesbický pár se tak chce přestěhovat do prostředí, kde by jejich dcera odlišný původ pociťovala co nejméně.