V Hongkongu se zvedá další vlna protestů

Hongkong – V ulicích Hongkongu se opět shromažďují davy tisíců lidí, požadují demokratický volební systém a rezignaci správce města. Předzvěst další vlny demonstrací přichází den poté, co vedení Hongkongu odmítlo jednat se studentskými vůdci o řešení dosavadního pnutí; to vyvolala úprava volebních pravidel pro rok 2017.

Mnoho manifestantů dorazilo na protestní shromáždění se stany, čímž naznačili, že předpokládají, že se akce opět protáhne i na několik dní. Odmítli tak uposlechnout výzvy policie, která stejně jako v minulosti nařídila, aby nepřekáželi provozu na hlavních dopravních tepnách a fungování finanční čtvrti. Už v předchozích dnech způsobily protesty dopravní kalamitu. Bezpečnostní složky zároveň pohrozily protiopatřeními „ve vhodný okamžik“, aniž by blíže upřesnily, co proti demonstrantům chystají.

Předzvěst protestů přichází den poté, co hongkongské úřady vycouvaly z dnešních rozhovorů s vůdci nedávných studentských demonstrací. Během nich se protestující domáhali zrušení kontroverzní volební reformy, kterou schválila čínská vláda. Uvedla, že kandidáty pro rok 2017 musí nejprve nominovat a schválit většinou hlasů speciální výbor a až pak o nich budou moci hlasovat voliči. Nominováni budou přitom jen dva nebo tři uchazeči.

„Hongkongské úřady nemohou požadavky studentů zcela ignorovat, kdyby ale městská vláda přistoupila na veřejný dialog s protestujícími, byl by to velký ústupek,“ uvádí sinolog Rudolf Fürst. „Je to v podstatě velmi sofistikovaná hra a boj o ovlivnění veřejného mínění, přičemž hongkongské úřady nebudou chtít nárokům ustupovat.“

Vydáno pod