Kde je Kim, ptají se Severokorejci na oslavách výročí strany práce

Pchjongjang - Severokorejský diktátor Kim Čong-un se už pět týdnů neukázal na veřejnosti a ani dnes se neobjevil na oslavách 69. výročí od založení vládnoucí Korejské strany práce. Přitom se očekávalo, že o půlnoci přijde do Paláce slunce, jak dělal v den výročí založení vládnoucí strany v posledních letech. Podle Jihokorejců dokonce ani není v hlavním městě.

Severokorejské státní sdělovací prostředky dnes sice v obvyklém pompézním stylu pějí chválu na vůdce země, zprávy se ale ani v nejmenším nezmiňují o tom, že by se Kim zúčastnil některé z akcí, které výročí založení strany obvykle provázejí. Objevil se pouze seznam jmen vysoce postavených činitelů režimu, kteří se oslav zúčastnili; Kimovo jméno v něm nebylo, nakonec se ale objevilo v televizních záběrech košíku s květinami umístěného před sochami jeho otce a děda, kteří KLDR vládli před ním.

„Ve skutečnosti je to fiktivní svátek,“ připomněl koreanista Petr Bláha, že strana práce ve skutečnosti byla založena v úplně jiný den. „Jsou na programu oslavy, jásot a nadšení z toho, kam KLDR spěje,“ řekl k průběhu oslav. „Někteří jásají nadšeně a věří režimu, většina obyvatelstva to dělá proto, že dostanou zdarma rýžové koláčky, a někteří to dělají se zhnusením a z povinnosti,“ dodal.

Jednou z prvních akcí je půlnoční ceremonie, které se Kim Čong-un v posledních dvou letech zúčastnil. Tentokrát se ale média nezmiňují nejen o tom, zda na ní Kim Čong-un byl, ale ani o ceremonii samotné. Namísto toho hlásí, že „strana neustále sílí pod zkušeným vedením maršála Kim Čong-una“. „Nepřičítám mu zásadní vliv,“ řekl k roli Kim Čong-una Bláha, podle něhož existuje v Severní Koreji skupina lidí, kteří řídí chod režimu.

Jak se žije evropskému studentovi v KLDR?

„Nejmarkantnějším omezením je nedostatek informací, nemůžete si ale ani kupovat věci tam, kde chcete, a platí i omezení pohybu,“ popsala život v KLDR Nina Vojtíšková, která tam nějaký čas studovala. „Musím říct, že jsme se setkali s velice dobrým přístupem,“ dodala k pozitivnímu přístupu Korejců k cizincům, ovšem pod podmínkou, že konverzace zůstane u lehčích nepolitických témat. „Jako student si můžete Pchjongjang projít, jako turisté ale sami cestovat nemůžete,“ poukázala na omezení pohybu, které turistům umožňuje vidět jen to, ce se jim severokorejský režim rozhodne ukázat.

Kim, kterému je podle předpokladů asi 31 let, se na veřejnosti neobjevil od 3. září, kdy se s manželkou zúčastnil koncertu. Na posledních záznamech znatelně kulhal a vypadal ještě otylejší než jindy. Koncem minulého měsíce oficiální média poprvé připustila, že má vůdce zdravotní potíže; nijak to ale nerozvedla ani neupřesnila.

To zavdalo popud k řadě více i méně divokých spekulací o tom, co se vlastně v Severní Koreji děje. Možnosti sahají od různých zdravotních potíží Kim Čong-una včetně poraněného kotníku, dny či cukrovky až po možné sesazení z úřadu; tomu ale zatím nic nenasvědčuje.

Podle poslední informace agentury Reuters si Kim poranil kotník a koleno při vojenském cvičení, kde se prý pustil do pro něho nezvyklé pohybové aktivity spolu s ostatními generály, a jeho rekonvalescence má trvat zhruba tři měsíce. Některá média spekulují, že Severní Koreu nyní dočasně vede Kimova sestra Kim Jo-čong, která s bratrem vyrůstala ve Švýcarsku.

Střelba na korejské hranici. Důvod? Letáky

Ve stínu zpráv o hledání severokorejského vůdce dnes jihokorejská média přinesla informaci také o hraniční rozmíšce; armáda KLDR vypálila několik střel na balóny nesoucí letáky jihokorejských občanskoprávních aktivistů. Několik střel dopadlo i na jižní část hranice, na což jihokorejská armáda reagovala odvetnou palbou.

Obě země jsou technicky stále ve válečném stavu, protože konflikt na Korejském poloostrově skončil v roce 1953 pouze příměřím, nikoli uzavřením mírové dohody. Obě země odděluje demilitarizovaná zóna, která je ve skutečnosti přísně vojensky střeženou hranicí.