Z britských telefonních budek budou nabíječky na mobil

Londýn - Když chtěl v 80. letech britský Telecom přebarvit kultovní červené telefonní budky na žluto, byl z toho národní poprask projednávaný v parlamentu. Tehdy odolaly. Jejich využití ale v době mobilních telefonů rapidně klesá. Proto se teď rybízová červeň pozvolna mění na zelenou. Telefonovat z nich půjde i dál, ale mobilem.

Červená telefonní budka patří k nezaměnitelným symbolům Londýna stejně jako dvouposchoďové autobusy nebo černé taxíky. Narazit na ně lze takřka na každém rohu. V éře mobilních telefonů ale začínají být trochu zbytečné.

„Červené telefonní budky jsou kultovní symbol Londýna. Přišli jsme proto s nápadem, jak je využít. Každému určitě někdy došla baterie v mobilu a potřeboval si ji dobít. K tomu teď můžete použít takovou přebudovanou telefonní budku. Podle nás je to skvělý nápad,“ říká Matthew Pencharz ze společnosti Energy Advisor.

S nápadem využít tradiční červené telefonní budky jako dobíjecí stanice pro mobily přišli dva britští designeři. Vyhráli díky němu dokonce cenu londýnského starosty. „Je to kultovní zařízení a kultovní nápad. A právě takové věci dělají Londýn ikonický. Myslím, že hodně lidí tento nápad ocení. Především to, že jde o nízkoenergetické zařízení,“ prorokuje člen parlamentu Zac Goldsmith.

Telefonní budka - symbol Londýna
Zdroj: ČT24/ČTK/Tetra Images

Nabíjení je zdarma, energii poskytne slunce

Přetransformované budky jsou zelené nejen svou barvou, ale i funkcí. Energii totiž berou ze solárních panelů. Odtud také jejich název Solarboxes. „Využíváme nízkoenergetické zdroje a přebudováváme zařízení, která už dnes nemají využití. Jako klasické telefonní budky v době mobilů. Je to skvělý nápad a věřím, že se zelené budky rozšíří brzy po celém Londýně,“ dodává zástupce Energy Advisor.

Nabíjení v zelených budkách je pro všechny kolemjdoucí zdarma. Za den si v nich může dobít svůj mobil nebo tablet až sto lidí. A je-li den bez slunce, což není pro Londýn nic nezvyklého, není třeba se obávat. Budky namísto solární energie využijí energii ze záložní baterie.

Zatím je v centru britské metropole šest Solarboxů. Pokud se uchytí, jejich dalšímu šíření nic nebrání. Na přebarvení jich v Londýně čeká asi osm tisíc.

Londýnské telefonní budky zelenají (zdroj: ČT24)