Kurdové v Evropě volají o pomoc, Kobani je na pokraji pádu

Vídeň – Boj s radikály z Islámského státu (IS) o město Kobani v Sýrii nenechal chladnými ani Kurdy v Evropě. Na demonstracích, které probíhají od Vídně přes Paříž až po Stockholm, požadují zahraniční vojenskou pomoc obráncům města. Desítky Kurdů dokonce vtrhly do budovy Evropského parlamentu v Bruselu. V Turecku si nepokoje vyžádaly tři mrtvé a desítky zraněných. V bojích v okolí Kobani zemřelo za poslední tři týdny 400 lidí. Turecký prezident dnes prohlásil, že islamisty je třeba zastavit pozemní vojenskou operací.

Desítky Kurdů obsadily hlavní chodbu v europarlamentu, mávaly vlajkami a skandovaly své požadavky. Někteří měli na svém oděvu napsáno, že drží hladovku. Poté, co je šéf europarlamentu Martin Schulz ujistil o své podpoře, ale budovu v klidu opustili.  
Protestující označují nynější letecké údery USA a některých jejich spojenců proti IS za nedostačující. 

Na vážnou situaci Kurdů na severu Sýrie upozornili už v noci obsazením budov parlamentů v Nizozemsku a Francii. Demonstranti, z nichž mnozí mají v Kobani příbuzné a známé, odsuzovali, že obě západní země vedou letecké údery proti IS v Iráku, nechtějí ale zasáhnout v Sýrii.

V Turecku se demonstrovalo ve velkém, došlo i na násilí

Kurdští političtí předáci v Turecku vyzvali obyvatele k okupaci ulic a k odsouzení nečinnosti Ankary vůči Kobani. Radikální turecká strana PKK pohrozila, že v případě dobytí Kobani islamisty odstoupí od příměří, které uzavřela v roce 2012 s vládou.

Demonstrace hlásí Ankara, Istanbul, Beyoglu, Gazi, Batman, Mardin a další města. Některé provázely incidenty, v Istanbulu v noci vznikly barikády, hořel autobus. Turecká policie dnes použila vodní děla a slzný plyn proti tureckým Kurdům, kteří demonstrovali ve městě Kucuk Kenderciler u turecko-syrské hranice. Požadovali, aby Ankara vyslala na pomoc obráncům nedaleké Kobani své síly.

Turecký prezident je pro pozemní ofenzivu

Turecký parlament už schválil možnost vojenské intervence muslimského Turecka na území Sýrie a Iráku proti islamistům. Vláda s pomocí Kurdům, s nimiž léta doma bojuje, váhá. Kurdští separatisté usilují o samostatnost jižních oblastí Turecka, kde převažuje kurdské obyvatelstvo. Prezident Erdogan ale dnes uvedl, že samotné nálety IS nezastaví. „Je třeba spolupracovat s těmi, kdo bojují na zemi,“ řekl. Podle prezidenta se nepodařilo zkoordinovat operace při dlouhým jednáních. „Kobani je na pokraji pádu,“ sdělil.

Boje o město Kobani
Zdroj: ČTK/AP/Lefteris Pitarakis

Situace v Kobani je kritická

Islamisté už pronikli do východní části Kobani. Radikálové bojují s kurdskými jednotkami přímo v ulicích v několika čtvrtích. Z města podle svědků utíkají stovky lidí, kteří míří k turecké hranici (více zde). 

Kobani je poslední baštou Kurdů na severu Sýrie. V jeho okolí islamisté ovládají asi 300 vesnic. Pokud by město padlo, ovládl by IS souvislý pás pohraničí od severovýchodního cípu Sýrie až po město Aleppo. Bránit město před islámskými radikály pomáhají Američané leteckými údery. Zatím se jim ale nepodařilo tímto způsobem radikály zastavit. Z města a jeho okolí již uteklo do sousedního Turecka na 180 tisíc lidí.  

V kampani proti islamistům v Sýrii Spojeným státům pomáhá pět arabských spojenců - Jordánsko, Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty, Katar a Bahrajn. Američané spolu s několika dalšími zeměmi pak podnikají letecké údery i v sousedním Iráku. Americký prezident Barack Obama již několikrát zopakoval, že USA neuvažují o vyslání pozemních jednotek do oblasti.

Vydáno pod