Ve Španělsku se ebolou nakazila první pacientka, která nebyla v Africe

Madrid – Španělsko hlásí první případ eboly u pacienta, který nepobýval v západní Africe. Zdravotní sestra se údajně nakazila od muže, který byl do madridské nemocnice se zákeřným virem převezen ze Sierry Leone. Jedná se o vůbec první případ přímého nakažení pacienta v Evropě.

Španělská ministryně zdravotnictví Ana Matová potvrdila, že zdravotní sestra se nakazila ebolou. Teď se zjišťuje zdroj nákazy. Podle médií to byl ošetřovaný kněz, devětašedesátiletý Manuel García Vieja, který nemoci po převozu do Španělska na konci září podlehl. Prvním, kdo na ebolu ve Španělsku zemřel, byl misionář Miguel Pajares, který se nakazil v Libérii.

Organizace Lékaři bez hranic dnes oznámila, že se v Sieře Leone nemocí nakazila jejich norská spolupracovnice. Podle norských médií by měla být k ošetření na speciální oddělení nemocnice v Oslu převezena již v úterý.

Zásah v domě, kde bydlí muž z Libérie nakažený ebolou
Zdroj: LM Otero/ČTK/AP

Podle informací Světové zdravotnické organizace (WHO) dosáhl k 1. říjnu počet obětí 3 439 z celkem 7 492 zaznamenaných případů nákazy. Ebola se poprvé objevila v březnu v Guineji a od té doby se rozšířila do sousední Libérie a Sierry Leone. Případy se objevily i v Nigérii a Senegalu. Jde o nejhorší epidemii této nemoci od roku 1976, kdy byl virus eboly identifikován.