Na Ukrajině se stále bojuje. Na příměří mají dohlédnout bezpilotní letouny

Kyjev - Na východ Ukrajiny dorazily první dva bezpilotní letouny. Pozorovatelům Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) mají pomoci s kontrolou dodržování příměří, které bylo uzavřeno na počátku září mezi ukrajinskou armádou a separatisty. Navzdory dohodě od té doby zahynuly desítky lidí.

OBSE počítá s tím, že použije čtyři bezpilotní letouny ke kontrole rusko-ukrajinských hranic a přilehlé oblasti nedávných bojů, které si vyžádaly více než 3 600 mrtvých. Od vyhlášení příměří 5. září zahynulo podle agentury AFP přinejmenším 80 vojáků a civilistů.

Ukrajinská armáda podle agentury Unian uvedla, že povstalecké jednotky, které se zřejmě vymkly kontrole svého vedení, během uplynulých 24 hodin ostřelovaly armádní pozice na doněckém letišti a u měst Debalceve, Redkodub, Buhlehirsk, Starohnativka, Marijinka, Nikišyne a Ščastja. Při odrážení útoků vojáci zabili čtyři povstalce.

Podle mluvčího ukrajinské bezpečnostní rady armáda během uplynulých 24 hodin zaznamenala jednoho padlého a 13 zraněných vojáků.

V hlavní povstalecké baště Doněcku byla uplynulá noc klidná, ale od rána je opět slyšet výstřely a salvy, uvedla doněcká radnice. Upřesnila také bilanci víkendového ostřelování, které si vyžádalo sedm mrtvých civilistů a dvacítku zraněných. Navzdory příměří obě strany svádějí úporné boje o strategicky důležité mezinárodní letiště.

„Je to útok na ukrajinskou státnost“

Ukrajinská média citují vojenského analytika Dmytra Tymčuka, podle kterého pokračuje střídání ruských vojáků, jichž v zemi zůstává okolo 3 000. Rusové prý také dodali povstalcům válčícím o doněcké letiště desítku kusů nové obrněné techniky. „Je tam více seskupení, která se vymkla kontrole. Ale sama by to nezvládla. Máme zprávy, že tam byla zničena i ruská jednotka. Je tam podpora ruskou vojenskou technikou i ruskými vojáky,“ uvedla pro ČT24 Galina Andrejcevová z Ukrajinsko-evropské perspektivy.

„Situaci vnímám jednoznačně jako útok na ukrajinskou státnost. Jestliže zničení ukrajinského státu bude dosaženo cestou anexe území, destabilizace území, vytvoření nějakého nestátního útvaru nebo neuznaného státu, vyvolání situace, že na Ukrajině přetrvá nějaký zamrzlý konflikt, ekonomického položení, to už je jenom otázka techniky,“ domnívá se analytik Jan Šír, který byl hostem Studia ČT24.