Důstojník kontrarozvědky říká: Kim už KLDR nevládne

Amsterodam/Pchjongjang – Kim Čong-una svrhly mocenské boje. Tak by se dala shrnout slova bývalého vysokého důstojníka severokorejské kontrarozvědky Čang Čin-sunga, která na konci září pronesl při setkání vysoce postavených emigrantů KLDR v Nizozemsku. Informoval o tom server Novinky.cz s odkazem na zpravodajství serveru Vice News. Čang tak ale podle odbornice na Koreu zopakoval pouze své několikaleté osobní přesvědčení: „Názor pana Čanga je jeden z názorů,“ řekla ve Studiu ČT24.

Dřívější blízký spolupracovník Kim Čong-ila, otce současného vůdce, tvrdí, že Kim Čong-un už není na vrcholu komunistické hierarchie a v Pchjongjangu ve skutečnosti probíhá mocenský boj. Podle Čangových slov totiž vlivná skupina komunistů z Organizačního a dozorčího oddělení Korejské strany práce, která má už od dob Kim Čong-ila ve svých rukách výkonnou moc, odmítla od Kim Čong-una přijímat rozkazy.

„Názor pana Čanga je jeden z názorů. Věnuje se mu značná mediální pozornost, nicméně se zapomíná na to, že pan Čang má tento názor poměrně kontinuálně, a že ho prezentoval na konferenci v Nizozemsku, není nikterak překvapivé. Druhý fakt je, že tento názor je v rozporu s jinými, které na konferenci zazněly, a to také od lidí, kteří mají rovněž velmi dobrý vhled do severokorejské společnosti,“ přibližuje souvislosti Jana Hajzlerová, předsedkyně Česko-korejské společnosti.

Kim prý ztratil svou moc, tvrdí bývalý kontrarozvědčík (zdroj: ČT24)

Nepřítomnost Kima nic neznamená

Čangova slova nepřímo potvrzuje fakt, že se Kim Čong-un už měsíc neukázal na veřejnosti. Naposledy byl viděn v červenci, kdy už výrazně kulhal. Následně byla vydána oficiální zpráva, že byl hospitalizován na prestižní klinice pro vysoké funkcionáře režimu v Pchjonjangu. Údajně podstoupil operaci obou kotníků, i když se spekulovalo také vzhledem k jeho životnímu stylu o dně, cukrovce a vysokém tlaku.

Na druhou stranu vůdcova nepřítomnost ve veřejném prostoru není ničím přelomovým. Jak uvádí předsedkyně Česko-korejské společnosti, také jeho otec Kim Čong-il se během své vlády několikrát na veřejnosti delší dobu neobjevoval a neúčastnil se ani zasedání parlamentu. A nikdy to neznamenalo nic závažného.

Před několika dny navíc přišly zpravodajské servery s tvrzením, že KLDR v době Kimovy nemoci vede jeho sedmadvacetiletá sestra Kim Jo-čong. Už ale druhý den v sobotu přijela do Soulu nečekaná severokorejská delegace, kterou naopak vedl Hwang Pchjong-son, vicemaršál a oficiálně druhý nejmocnější muž režimu.

Taková praxe ale není vůbec překvapivá, jak potvrzuje Jana Hajzlerová. „Účast vůdce Severní Koreje na takové delegaci by byla naprosto bezprecedentní, naznačovalo by něco velmi mimořádného,“ vysvětluje odbornice.

Čangovo přesvědčení, že je Kim ve skutečnosti pouhou loutkou v rukách mocného Organizačního a dozorčího oddělení Korejské strany práce, podle Hajzlerové opomíjí fakt, že od dob Kim Čong-ila se situace změnila. „Možná se zapomíná na to, že v Severní Koreji jsou nově vzniklé elity, které vycházejí z vývoje země v nedávných letech, jako jsou například byznysmeni,“ dodává odbornice na Koreu.

Podle Jany Hajzlerové je vysoce nepravděpodobné, že je Kim Čong-un loutkou vysokých funkcionářů, a zároveň nebude ani pravdou, že je tento poslední vůdce z dynastie Kim absolutním vládcem Severní Koreje. Realita KLDR je tedy podle ní někde mezi těmito dvěma póly.