Egyptští islamisté zabili čtyři muže kvůli spolupráci s Izraelem

Káhira - Ozbrojenci z islamistické skupiny Ansar Bajt al-Makdis, kteří bojují proti egyptské vládě, setnuli hlavu třem mužům, kteří se údajně spolčili s Izraelem a egyptskou armádou. Čtvrtého muže kvůli stejným obviněním zastřelili.

Zabití čtyř mužů vyplývá z videozáznamu, o kterém informoval egyptský list Al-Ahrám. Islamistická skupina Ansar Bajt al-Makdis operuje zejména na Sinajském poloostrově a je údajně ve styku s radikály z hnutí Islámský stát.

Na záběrech jsou prý vidět „přiznání“ tří mužů a zastřelení čtvrtého spolu se zbouráním jeho domu. Podobné video zveřejnila skupina již v srpnu, tehdy se záznamem stětí čtyř osob na Sinajském poloostrově. Tito muži se údajně přiznali, že Izraelcům dodávali informace o pohybu radikálů, aby na ně židovský stát mohl zacílit své bezpilotní letouny.

Egyptští islamisté znásobili své útoky po loňském svržení prezidenta Muhammada Mursího. Organizaci, která se hlásí k teroristické síti al-Káida, se připisuje množství násilných akcí, při kterých zahynuly desítky vojáků a policistů.

Ozbrojenci z Islámského státu údajně dávají egyptským radikálům především instrukce, jak provádět efektivnější operace. Že takové vazby opravdu existují, naznačuje i poslední videozáznam. Egypťané do něj totiž zahrnuli i prohlášení mluvčího Islámského státu abú Muhammada Adnáního, které se týká „boje s nevěřícími“.

I islamisté v Sýrii a Iráku stínají své oponenty: v posledních týdnech zveřejnili videozáznamy, na kterých je smrt dvou amerických novinářů a dvou britských humanitárních pracovníků. V pátek oznámili, že další na řadě je Američan Peter Kassig.