Církevní rozvody na stole nejsou, přesto čeká biskupy bouřlivá konference

Vatikán – O citlivých tématech katolické církve začínají jednat její špičky – ve Vatikánu začíná biskupská synoda. Hlavním tématem jsou otázky rodiny, přístup k rozvedeným nebo záležitostem sexuální morálky. Papež František razí velmi liberální přístup, již dříve sezdal pár, v němž jeden z partnerů byl rozvedený, nebo pokřtil dítě svobodné matky. Jeho postup však část církevního vedení kritizuje, otevřeně proti němu vystoupila pětice kardinálů.

Ve Vatikánu začala synoda (zdroj: ČT24)

Synoda vrcholných představitelů římskokatolické církve má trvat dva týdny. Přijelo na ni 250 biskupů, současně se k zahájení jejich sněmu sjelo do Vatikánu i na 50 tisíc poutníků. Otázky rodiny je nesmírně zajímají. V římskokatolické církvi patří k nejožehavějším tématům, doprovázejí je spory mezi konzervativci a liberály. Papež František se přitom kloní ke svobodnějšímu přístupu a chce některá pravidla platná po staletí uvolnit. „Prosazujeme upřímnost a bratrskou lásku, to nás vede ke kněžské odpovědnosti za otázky, které nám přináší měnící se éra,“ hlásá papež.

Hlava církve prosazuje například zjednodušení anulování manželství, chce s biskupy jednat také o přístupu k již rozvedeným a znovu sezdaným lidem. Ti se totiž dnes nesmějí účastnit svatého přijímání. „Jsou to lidé, kteří v církvi žijí, chtějí nadále žít. Vnímavost pro jejich situaci je něco, co zaznívá ze všech stran,“ podotkl generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub. Papež sám se pokouší některá dogmata bourat svými činy, a tak koncem září sezdal pár, v němž jeden partner za sebou již měl jedno neúspěšné manželství. Stejně tak neváhal pokřtít děti svobodné matky či páru, který uzavřel pouze civilní sňatek.

Konzervativní postoje ale mají ve vedení církve stále velké zastání. Proti kurzu papeže a dalších reformátorů se vyhradilo například pět kardinálů – autorů knihy, ve které protestují proti postupu, který vnímají jako odklon od nerozlučitelnosti manželství.

Vydáno pod