Boje o Kobani pokračují. Noční nálety zabily tři desítky islamistů

Bejrút - Nejméně 35 bojovníků radikálního hnutí Islámský stát (IS) padlo v noci na dnešek během spojeneckých náletů na severu Sýrie. Koalice pod vedením Spojených států vzdušnými údery podporuje boj kurdských milicí proti radikálům z IS. Ti při svém postupu v daném regionu nyní usilují o dobytí klíčového kurdského města Kobani.

Islamisté obléhají Kobani už přes dva týdny, zatím ho ale ještě nedostali pod svou kontrolu. Město je údajně liduprázdné, podle SOHR z něj uprchlo kolem 300 tisíc obyvatel. 

Ankara oficiálně uvádí, že na turecké území přišlo hledat útočiště přes 186 tisíc syrských Kurdů z oblasti Kobani. Turecký premiér přislíbil městu v obležení pomoc, Damašek dal ale v pátek jednoznačně najevo, že jakoukoliv armádní intervenci turecké armády bude považovat za agresi. 

Dobytí města Kobani by islamistům umožnilo výhradní kontrolu nad dlouhým pásmem dosud převážně kurdského území u hranice s Tureckem. „Bojovníci IS říkali, že se budou o svátku oběti (íd al-adhá) modlit v Kobani, zatím ale ještě do města nevstoupili,“ řekl agentuře AFP jeden z obránců Kobani. Třídenní svátek oběti, který je jedním z nejvýznamnějších muslimských svátků, začíná právě dnes.

Ofenzivu islamistů se snaží odrazit i armáda a kurdští bojovníci v sousedním Iráku. Irácký premiér Hajdar Abádí dnes u příležitosti muslimského svátku íd al-adhá, který začíná v sobotu, vyzval věčně rozhádané místní politiky k jednotě. „Vyzývám politické síly, aby se sjednotily a rozdíly nechaly stranou,“ řekl Abádí. Dodal, že bitva proti ozbrojencům z Islámského státu bude pokračovat až do konce.

Islámský stát

Radikální organizace vznikla jako odnož al-Káidy v roce 2013. Jejím centrem se stalo první dobyté město Rakká ve východní Sýrii.

V červnu tamní milice obsadila velkou část severního Iráku a postoupila směrem k Bagdádu. Na dobytých územích vyhlašuje samozvaný „chalífát“, v němž přísně uplatňuje právo šaría.

Terčem nájezdů jsou zejména šíitští muslimové a také všechny nemuslimské skupiny (například jezídové či křesťané).

Nechvalně známé jsou brutální praktiky IS včetně popravování vojáků, západních novinářů nebo humanitárních pracovníků.

Podle CIA mají islamisté na území Sýrie a Iráku na 31 tisíc bojovníků. Navíc k nim odjíždí stále více mladých sympatizantů ze západních zemí.

V poslední době čelí IS v Iráku protiofenzivě kurdských milicí a také náletům ze strany USA, Francie a aliance některých arabských států.