Naděje na domluvu s komunisty: KLDR vyslala delegaci do Soulu

Soul – Hlavní město Jižní Koreje dnes překvapivě navštívili tři členové nejužšího severokorejského vedení v čele s vicemaršálem Hwang Pchjong-sonem, který je po Kim Čong-unovi považován za druhého nejmocnějšího muže země. Delegace se setkala s vysoce postavenými jihokorejskými činiteli, s nimiž se mají společně zúčastnit závěrečného ceremoniálu Asijských her. Jak po schůzce informovala tamní média, zástupci Pchjongjangu souhlasili s druhým kolem rozhovorů na vysoké úrovni na přelomu října a listopadu.

Jelikož se podobná jednání na vysoké úrovni konají po pětileté pauze, vzbuzují značnou naději na možnost zlepšení napjatých vztahů mezi oběma korejskými státy. Severokorejskou delegaci vede šéf politbyra Korejské lidové armády a místopředseda Komise národní obrany Hwang Pchjong-so, jelikož sám Kim Čong-un se už měsíc neukazuje na veřejnosti a údajně je hospitalizován na klinice pro vysoké komunistické funkcionáře v Pchjongjangu. Vicemaršála doprovázejí dva tajemníci vládnoucí Korejské strany práce.

Přílet komunistů na soulské letiště Incheon natáčela tamní televize, ale následná jednání s jihokorejským ministrem pro sjednocení Rju Kihl-čem a šéfem národní bezpečnosti Kim Kwan-činem už proběhla za zavřenými dveřmi. Žádné podrobnější informace o schůzce nejsou známé. Mluvčí ministerstva pouze oznámila, že setkání s jihokorejskou prezidentkou Pak Kun-hje zástupci KLDR v plánu nemají.

Podle vyjádření amerického analytika a specialisty na asijskou problematiku Johna Deluryho pro agenturu AP by to ale mohla být chyba. „Návštěva takové vysoce postavené skupiny“ nabízí prezidentce unikátní šanci „otestovat vůli a záměry severokorejského vedení,“ soudí Delury, působící na univerzitě v Soulu. „Průlomy ve vztazích mezi Severní a Jižní Koreou historicky začínají od shora dolů, a jestliže Pak vážně chce zlepšit vztahy a nastartovat proces sjednocení, je tohle zlatá šance,“ prohlásil.

Hlavní podmínkou Soulu při vzájemných jednáních stále zůstává ukončení severokorejského jaderného programu. Na to ale KLDR nechce přistoupit a v několika posledních měsících dokonce uskutečnila nezvykle velký počet raketových zkoušek.