Islámský stát zřejmě zavraždil britského humanitárního pracovníka

Londýn - Radikálové z Islámského státu (IS) zřejmě sťali dalšího rukojmího – britského humanitárního pracovníka Alana Henninga. Na internetu se objevilo video zachycující údajnou vraždu. Informovala o tom dnes agentura AP. Pravost nahrávky se zatím nepodařilo ověřit. Britský premiér David Cameron označil podobné činy za „odporné a barbarské“. Británie podle něj udělá vše, co bude v jejích silách, aby byli viníci dohnáni k zodpovědnosti.

Henninga unesli loni v prosinci v Sýrii krátce poté, co vstoupil na syrské území z Turecka v humanitárním konvoji. V polovině září se objevil na videu umístěném na internetu bojovníky IS, které zachycuje stětí jiného britského humanitárního pracovníka Davida Hainese. Radikálové Henninga označili za dalšího zajatce, který má být zabit, pokud britská vláda bude dál podporovat boj proti IS. 

Ed Miliband, předseda Labouristické strany

„Alan Henning je humanitární pracovník, který se snažil usnadnit život obětem konfliktu. Myslím, že nám to říká všechno, co potřebujeme vědět o Islámském státu a jeho vražedných způsobech, když si bere slušného Brita, jako je Alan Henning, za rukojmí.“

Henningova žena Barbara opakovaně přes média žádala IS o propuštění svého chotě a snažila se kontaktovat přímo vedení radikální skupiny. „Snažně prosím Islámský stát, aby se řídil rozhodnutími svého vlastního právního systému. Prosím, propusťte Alana,“ uvedla v prohlášení. Islamistům vzkázala, že do země odjel s dobrými úmysly a ze soucitu s trpícími lidmi.

Islámští radikálové, kteří nyní ovládají část Sýrie a Iráku, již zavraždili tři zadržené západní občany - Hainese a dva americké novináře Jamese Foleyho a Stevena Sotloffa. Prokáže-li se, že je nejnovější video pravé, jde podle Bílého domu o další ukázku brutality militantů z IS.

Islámský stát
Zdroj: ČT24

Koalice proti islamistům se stále rozšiřuje

Do náletů koalice vedené Spojenými státy proti radikálům z IS v Iráku se nově zapojí i australské a kanadské letouny. Do Iráku budou také vysláni australští vojáci ze speciálních jednotek. Kromě USA provádějí nálety v Iráku zatím Británie a Francie, dále Dánsko,
Nizozemsko a Belgie. V Sýrii se k USA připojilo několik arabských zemí, Francie
svou účast v této zemi zvažuje.