Šéfka Obamovy ochranky rezignovala kvůli muži, který vnikl do Bílého domu

Washington - Šéfka ochranky amerického prezidenta Baracka Obamy Julia Piersonová se vzdala své funkce. Stalo se tak poté, co se na její hlavu snela kritika kvůli vniknutí muže s nožem do Bílého domu. Piersonová pracovala pro Tajnou službu, která má na starosti prezidentovu bezpečnost, téměř třicet let. Nabídla svou rezignaci, protože podle svých slov věřila, že je to „v nejlepším zájmu úřadu, kterému zasvětila svou kariéru“. Prezident Barack Obama dnes Piersonové poděkoval za dlouholeté služby.

Vedoucí prezidentovy ochranky na sebe při úterní výpovědi ve vyšetřovacím výboru Sněmovny reprezentantů vzala odpovědnost za selhání, které umožnilo bývalému americkému vojákovi Omaru Gonzalesovi přelézt plot a proniknout několik desítek metrů do interiéru Bílého domu. Piersonová ihned po incidentu, jehož vyšetření nařídil ministr Johnson, vyhlásila mimořádná bezpečnostní opatření a ujistila, že k ničemu podobnému již nedojde.

Ministr Johnson dnes oznámil, že za Piersonovou převezme řízení dlouholetý přední pracovník prezidentské ochranky Joseph Clancy.

Dvaačtyřicetiletý Omar Gonzalez, který v minulosti sloužil jako voják, přelezl 19. září plot u Bílého domu a hlavním vchodem vešel dovnitř, aniž na jeho počínání reagovala ochranka a odstřelovači. Tajná služba Gonzaleze zadržela v době, kdy prezident Barack Obama s rodinou zamířil na víkend do Camp Davidu.

Gonzalez při zadržení ochrance sdělil, že chtěl Obamu varovat, neboť se „hroutí atmosféra“. Nyní čelí obvinění z nezákonného vstupu na pozemek prezidentského sídla s nebezpečnou zbraní, za což mu hrozí až desetiletý trest vězení. Sám se ale cítí nevinný.

Vetřelec nebyl v Bílém domě poprvé

Gonzalez není policii neznámý. Již letos v srpnu byl podle soudních dokumentů u prezidentského sídla spatřen se sekyrkou v ruce. V červenci byl zadržen s jedenácti palnými zbraněmi ve svém voze, mimo jiné i se samonabíjecí puškou s optickým hledím a mapou s vyznačenou cestou k Bílému domu.

Obama je podle svého mluvčího Joshe Earnesta rovněž přesvědčen, že Tajná služba podle okolností upraví své bezpečnostní plány a postupy. Podle nových opatření se přední dveře Bílého domu v případě narušení bezpečnosti automaticky uzamknou. Ochranka podle Piersonové za posledních pět let zadržela 16 lidí, kteří přelezli plot. Šest takových případů se stalo letos. Například 11. září ochranka zadržela narušitele jen několik vteřin poté, co vyšplhal na plot.

Vydáno pod