Udržím Británii v Unii, slíbil eurokomisař, „grilovat“ ho chtějí znova

Brusel - Designovaný britský eurokomisař pro finanční stabilitu, služby a trhy Jonathan Hill hodlá udržet Velkou Británii v Evropské unii. Hill to oznámil během dnešního slyšení ve výborech Evropského parlamentu, který schvaluje navržené členy budoucí Evropské komise Jeana-Clauda Junckera. Podle agentury APA ale europoslance zatím nepřesvědčil, před unijní zákonodárce tak bude zřejmě muset předstoupit ještě jednou. Europoslanci podrobili ostré kritice také maďarského kandidáta na komisaře Tibora Navracsicse.

„Komisaře pro finance Hilla výbor nepotvrdil. Žádný souhlas, organizuje se druhé slyšení,“ uvedl na Twitteru rakouský europoslanec Michel Reimon, který je členem výboru pro průmysl, výzkum a energetiku. O tom, že Hill bude muset před Evropský parlament ještě jednou, hovořili i další poslanci. Formát nového slyšení ale zatím znám není. Podle Reimona se o podmínkách bude teprve jednat.

image_597689
Zdroj: ČT24/Twitter/Michel Reimon

Británie trvale odmítá přijmout euro a její obyvatelé mají do tří let v referendu hlasovat o možném vystoupení z Unie. Část europoslanců se proto staví odmítavě k faktu, aby jeden z klíčových finančních resortů spravoval právě zástupce této země.

Hill se jim však dnes snažil sebrat vítr z plachet slovy, že je v zájmu všech 28 členských zemí unie, aby euro jako měna vzkvétalo. A ačkoli si Londýn hodlá nadále zachovat libru, vystoupení z EU by prý nebylo v jeho zájmu. „Mám velmi jasný a jednoduchý názor - je v zájmu EU, aby do ní patřila Británie, a v zájmu Británie, aby byla členem EU,“ řekl nedávný předseda horní komory britského parlamentu europoslancům.

„Budu hájit zájmy Unie, ne bankéřů v City“

Někteří z nich dali najevo obavy, že bude Hill příliš hájit zájmy britských bankéřů, kteří jsou s Bruselem ve sporu mimo jiné kvůli zavedení stropu na své odměny. „Nejsem tu jako zástupce londýnské City. Jsem tu, abych reprezentoval evropské zájmy,“ prohlásil Hill s odkazem na londýnskou bankovní čtvrť. Odměny bankéřů navíc nebudou spadat do jeho portfolia, nýbrž do resortu spravedlnosti, který má patřit Češce Věře Jourové.

Hill je zastáncem vypisování referend rozhodujících o převedení jakýchkoli zásadních kompetencí z členských států na Brusel. Britský premiér David Cameron jej podle médií pověřil úkolem, aby přesvědčil voliče o výhodnosti setrvání v Unii tím, že dobude pro Británii zpět některé pravomoci náležející nyní EU.

Během takzvaného grilování kandidáta padla i otázka na jeho lobbistickou minulost, která mimo jiné během debat v Česku vyřadila ze hry o post eurokomisaře Pavla Teličku. Britský politik, který před rokem 2010 vlastnil firmu Quiller Consultants, prohlásil, že zpřetrhal všechny obchodní vazby v Londýně a nefiguruje ve vedení žádné firmy.

Poslanci Evropského parlamentu podrobili ostré kritice maďarského kandidáta na komisaře Evropské unie Tibora Navracsicse za jeho podíl na přijatých zákonech, které v jeho zemi omezují svobodu sdělovacích prostředků, justice a nevládních organizací. V rámci posuzování odbornosti navržených kandidátů na členy Evropské komise zazněla z úst členů výborů Evropského parlamentu obvinění, že maďarský politik postrádá jakoukoli důvěryhodnost, uvedla agentura DPA.

Navracsics, který byl od roku 2010 jako ministr spravedlnosti ve vládě premiéra Viktora Orbána „architektem“ několika kontroverzních zákonů, se podle agentury AFP bránil, že jsou mu „evropské hodnoty blízké“. Vyhnul se odpovědnosti za své předchozí působení prostým konstatováním, že vztahy mezi EU a Maďarskem prošly velmi těžkým obdobím a dlouhými spory. „Máme ale stejné hodnoty: Svobodu, demokracii, právní stát, lidskou důstojnost a dodržování lidských práv. Osobně k nim mám hluboký vztah,“ tvrdil před europoslanci.