Kdo vede demonstrace v Hongkongu?

Hongkong – Demonstranty v ulicích Hongkongu, kteří protestují proti ústřední pekingské vládě a jejímu záměru omezit demokratické volby, vedou profesoři a studenti. Představujeme ty nejvýraznější z nich:

Occupy Central with Love and Peace, tak si říkají prodemokratičtí aktivisté, kteří se snaží uhájit demokracii, již jim pomohli vybudovat Britové a kterou se jim teď Peking snaží vzít. V jejich čele stojí tři muži – profesor práva Benny Tai, profesor sociologie Chan Kin-man a baptistický reverend Chu Yiu-ming.

Profesor Tai byl v důsledku své aktivní účasti na protestech, propekingským táborem obviněn z porušení kodexu právního vědce, protože veřejně vyzýval k porušování zákona. Bylo mu dokonce kvůli Occupy Central vyhrožováno smrtí.

Kdo stojí v čele demonstrantů v Hongkongu (zdroj: ČT24)

Profesor Chan Kin-man je skutečný odborník, jenž dokonce studoval demokratický vývoj Hongkongu na univerzitě Yale, a reverend Chu Yiu-ming je dlouholetým bojovníkem za lidská práva, který pomáhal uprchlíkům po masakru na Náměstí Nebeského klidu.

Leung Čchun-jing. Vládce Hongkongu, který má odejít

Demonstranti mimo jiné požadují demisi muže, který je předsedou výkonné rady Hongkongu a fakticky nejvyššího představitele zdejší samosprávy Leunga Čchun-jinga. Tento velmi neoblíbený politik si dokonce po minulých volbách vysloužil přezdívku „689“, což představuje počet hlasů, jež získal od elitního výboru voličů loajálních Pekingu. Přestože se snažil prosazovat politická rozhodnutí, která požadovala hongkongská veřejnost, byl od počátku svého zvolení kritizován za příliš úzké vazby s vládnoucí pekingskou garniturou. Pro své příznivce zůstává Leung stále hrdinou dělnické třídy. Jako nadaný student kdysi vyhrál školné na prestižní střední škole, odkud pokračoval na univerzitu v Hong Kongu a v Bristolu. Navíc si na bristolská studia vydělával v místní restauraci. Kariéra padesátiletého politika je v těchto dnech na rozcestí. Není jisté, jestli mu tentokrát podpora z Pekingu pomůže.

Hnací silou se stali studenti

K protestům proti zásahům centrální vlády do speciálního uspořádání známého jako jeden stát, dva systémy se záhy přidali i studenti, kteří se velmi rychle stali tahounem demonstrací. Alex Chow a Lester Shum z Hongkongské studentské federace vše začali 22. září tím, že bojkotovali vyučování. Už za čtyři dny tisíce studentů v čele s Chowem a Shumem zablokovaly vládní budovy.

Sedmnáctiletý vůdce další studentské organizace Joshua Wong už před dvěma roky veřejně vystoupil proti snahám vládních politiků ovlivnit hongkongský vzdělávací systém. Všichni tři studenti byli během vyhrocení nepokojů zatčeni.

Vůdce z Tiananmen: Hongkong je inspirací pro ostatní

Wang Dan je docentem na tchajwanské univerzitě, ale před pětadvaceti lety byl jedním ze studentských vůdců při protestech na Náměstí Nebeského klidu. Po letech vězení emigroval do Spojených států a poté odjel na Tchaj-wan. Wang Dan je stále aktivní v boji za demokracii a jeho facebookový profil se stal platformou pro debaty s čínskými a tchajwanskými studenty právě o demokratických hodnotách. Jako opravdu zkušený aktivista se dívá na hongkongské události s nadějí, ale jak sám říká, důležité je vytrvat. Cíl – demokracie - a protivník – čínská vláda - jsou pořád stejní. Důležité je, aby se demonstranti nenechali odradit neúspěchem. Největším přínosem celé Occupy Central je podle něj fakt, že se dokázala zmobilizovat mladá generace, která věří, že boj za demokracii stále stojí za tu námahu. „Pokud bude Hongkong demokratičtější a demokratičtější, může se stát vzorem pro pevninskou Čínu,“ přibližuje Wang Dan největší obavy komunistických špiček v Pekingu.

I Peking má své podporovatele

Ale ne všichni se v Hongkongu přidali na stranu protestujících. Je zde také skupina lidí, kteří se staví zásadně proti celému hnutí Occupy Central. Jedním z těchto odpůrců je například profesor ekonomie a bývalý rozhlasový moderátor Robert Chow Yung. Tento v podstatě druhý tábor obyvatel Hongkongu v srpnu zveřejnil video, kde varuje obyvatele města před chaosem, a dokonce možnou smrtí, což je podle nich jediná možná situace, ke které celé hnutí Occupy Central směřuje.