Počet obětí masivu Ontake se blíží padesáti

Tokio - Více než deset dalších těl dnes našli záchranáři pátrající po mrtvých u vrcholu japonské sopky Ontake. Masiv v oblasti naganské prefektury nečekaně vybuchl v sobotu, když zaskočil mnoho výletníků. Katastrofa si dosud vyžádala životy nejméně 48 lidí. Zraněných je na sedm desítek.

Počet obětí však bude podle úřadů vzhledem k pohřešovaným zřejmě vyšší. V době neštěstí stoupalo k vrcholu sopky kolem 300 lidí a část z nich byla po erupci vulkánu nezvěstná. Nyní je stále ještě nejasný osud dvaceti osob. 

Záchranné práce byly v minulých dnech několikrát přerušeny kvůli stoupající koncentraci toxických plynů či zesíleným otřesům a špatnému počasí. Zatím se podařilo dostat z místa katastrofy jen 12 těl, záchranáři věří, že dnes snesou dalších 24 dříve objevených obětí. 

Lékaři, kteří ošetřují zraněné, médiím sdělili, že mnozí mají pohmožděniny, tržné rány i zlomeniny, které jim zjevně způsobilo kamení vyvržené ze sopky. Někteří postižení byli pokrytí silnou vrstvou popela a bylo nutné velice opatrně je omýt. 

Japonsko patří k seismicky nejaktivnějším místům planety, erupce vulkánů tam jsou časté. Více obětí na životech si vyžádala naposledy v roce 1991 erupce sopky Unzen, při níž zemřelo 43 lidí. Ontake, jež leží asi 200 kilometrů západně od Tokia a je vysoká 3067 metrů, se naposledy probudila před sedmi lety, poslední větší erupce se však odehrála v roce 1979.