Ředitelka Obamovy ochranky musela na kobereček

Washington – V polovině září přeskočil bývalý americký voják plot Bílého domu, vešel dovnitř hlavním vchodem a prošel si skoro celé přízemí. Pak ho teprve zadržela ochranka amerického prezidenta. Původně drobná bezpečnostní příhoda se změnila v pořádnou aféru a ředitelka prezidentovy ochranky musela na kobereček do Kongresu.

Před vyšetřovacím výborem Sněmovny reprezentantů dnes Julia Piersonová slíbila, že se podobný incident už nebude opakovat. Piersonová rovněž řekla, že ihned po vniknutí cizí osoby do areálu Bílého domu vyhlásila mimořádná bezpečnostní opatření a že ministr vnitřní bezpečnosti USA Jeh Johnson již nařídil vyšetřování.

Bílý dům v prohlášení uvedl, že vyšetřování je v kompetenci Tajné služby a že informace o celé události by měly být co nejdříve zveřejněny. Obama je podle svého mluvčího Joshe Earnesta rovněž přesvědčen, že Tajná služba podle okolností upraví své bezpečnostní plány a postupy. Podle nových opatření se přední dveře Bílého domu v případě narušení bezpečnosti automaticky uzamknou.

Ochranka podle Piersonové za posledních pět let zadržela 16 lidí, kteří přelezli plot. Šest takových případů se stalo letos. Například 11. září ochranka zadržela narušitele jen několik vteřin poté, co vyšplhal na plot.

  • Zpravodaj ČT ve Washingtonu Martin Řezníček: „Těch otázek je možná ještě víc než před začátkem jejího slyšení. Není to selhání jednoho člověka, ale celého systému. Tomu muži se podařilo překonat nejen plot, ale až pět dalších vrstev bezpečnosti.“
Hlídka u jednoho z vchodů do Bílého domu
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Vetřelec to v Bílém domě už zkoušel

Dvaačtyřicetiletý Omar Gonzalez, který v minulosti sloužil jako voják, přelezl 19. září plot u Bílého domu a hlavním vchodem vešel dovnitř, aniž na jeho počínání reagovala ochranka a odstřelovači. Tajná služba Gonzaleze zadržela v době, kdy prezident Barack Obama s rodinou zamířil na víkend do Camp Davidu.

Gonzalez při zadržení ochrance sdělil, že chtěl Obamu varovat, neboť se „hroutí atmosféra“. Nyní čelí obvinění z nezákonného vstupu na pozemek prezidentského sídla s nebezpečnou zbraní, za což mu hrozí až desetiletý trest vězení.

Gonzalez není policii neznámý. Již letos v srpnu byl podle soudních dokumentů u prezidentského sídla spatřen se sekyrkou v ruce. V červenci byl zadržen s jedenácti palnými zbraněmi ve svém voze, mimo jiné i se samonabíjecí puškou s optickým hledím a mapou s vyznačenou cestou k Bílému domu. 

Šéfka Obamovy ochranky vysvětlovala pochybení strážců (zdroj: ČT24)