Doněck i Luhanská oblast hlásí boje, spor o hroby eskaluje

Kyjev – Ukrajinské příměří je stále víc porušováno. Zesilují boje v Doněcku, kde se podle ukrajinských novinářů ozývají zvuky dělostřeleckých granátů a min prakticky ze všech čtvrtí. Situace se vyhrotila i v sousední Luhanské oblasti. Povstalci dál odmítají jakoukoli jinou možnost než samostatnost.

Boje se odehrávají zejména na severním a východním okraji města, oznámila doněcká radnice. Přímý zásah údajně dostal jeden z obytných domů. Řada domácností byla prý v odpojena od dodávek plynu. Doprava a komunální služby se ale navzdory prakticky trvalým přestřelkám snaží zachovat normální pracovní režim.    

Podle povstalecké tiskové agentury Novorossija vzbouřenci v bojích o doněcké letiště poprvé použili nová protitanková děla. V noci se údajně separatistům podařilo obsadit dva objekty. Armáda ale bojové úspěchy vzbouřenců popírá.  

Andrej Purgin, vicepremiér samozvané Doněcké lidové republiky

„O žádné federaci nemůže být řeč. Jsou možné ekonomické vztahy, částečně i spolupráce v bezpečnostních otázkách. Politický svazek se nepředpokládá. Lidé se na květnovém referendu vyslovili pro samostatnost lidových republik a v ozbrojeném konfliktu s ukrajinskou armádou ztratili 4 000 spoluobčanů. Návrat pod správu Kyjeva je nepředstavitelný.“

V Luhanské oblasti se podle zpravodajského serveru Cenzor bojuje v okolí měst Slovjanoserbsk a Popasna, která leží západně od Luhansku. Separatisté tam údajně z raketometů Grad ostřelují civilní objekty včetně škol. Vzbouřenci se pokusili dobýt několik obranných postů Národní gardy s použitím tanků a raketometů. Jejich útoky byly ale prý odraženy. 

Hroby na východě Ukrajiny
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Darko Vojinovic

Ukrajinsko-ruský spor o hroby graduje 

Ukrajinská generální prokuratura zahájila trestní stíhání ruských vyšetřovatelů. Podle agentury Unian je podezírá z napomáhání terorismu a vměšování do vnitřních ukrajinských záležitostí. Rozhodnutí je odvetou za včerejší zprávu ruských úřadů o vyšetřování údajné genocidy ruskojazyčného obyvatelstva na východě Ukrajiny. 

„Je otázka, jak to vůbec s těmi hroby je – kde přesně se nacházejí, kolik lidí v nich je a jakého jsou původu,“ konstatoval Libor Dvořák, komentátor Českého rozhlasu Plus. Rozkazy k údajnému vyhlazení ruskojazyčného obyvatelstva dávali podle Moskvy lidé z nejvyšších politických a armádních pozic. „Prokázat se to nedá. V ruské interpretaci je řada nejasností. Zajímavé je, že i východoukrajinské úřady Doněcké lidové republiky některá tvrzení Ruska sama vyvracejí. Na druhou stranu je jasné, že se tam nějaké hroby skutečně našly,“ podotkl Dvořák. 

Údajně se měly najít na území, kde operoval jeden z praporů ukrajinské Národní gardy nazvaný Aidar. „Tato složka byla tvořena ukrajinskými nacionalisty. Mohlo by se tu naplnit tvrzení ruské strany, že jednotlivé ukrajinské složky bojující na východní Ukrajině se všechny nepodřizují ukrajinským ministerstvům a udržet tam řádnou vojenskou disciplínu asi bylo nesmírně těžké,“ dodal Dvořák. Na místo prý míří mezinárodní pozorovatelé.

Dvořák z ČRo Plus k hrobům: V ruské interpretaci jsou nejasnosti (zdroj: ČT24)