Bojovníci z IS se blíží ke Kobani, město se bojí masakru

Kobani - USA a jejich spojenci z arabské koalice zintenzivnili nálety na pozice Islámského státu (IS) v Sýrii a Iráku. Radikálové se přesto blíží ke kurdskému městu Kobani. Jeden z civilistů americké stanici CNN řekl, že islamisté jsou už pouhé tři kilometry od města. Obyvatelé se obávají masakru. Dochází jim voda i léky. Turecko už prý zvyšuje počet svých vojáků na hranici. A Kurdové zahájili ofenzivu proti IS v severním Iráku. Těžké boje jsou hlášeny ze syrsko-irácké hranice.

Počet náletů v oblasti je podle obyvatel Kobani příliš nízký a míří na příliš vzdálené cíle. „Potřebujeme pomoc. Potřebujeme zbraně. Potřebujeme účinné letecké údery,“ uvedl jeden z obyvatel Kobani. Neumí si prý ani představit, co by nastalo, pokud by milice IS vpochodovaly do města.  

Šádí Shanaáh, analytik

„Letecké útoky bych neoznačoval za intenzivní. Letecká kampaň probíhá zhruba měsíc. Celkově těch útoků bylo kolem 230, to znamená, že když je jich denně 10, maximálně 20, tak je počet cílů celkem omezený. Útoky se soustředí hlavně na rafinerie, sklady munice nebo vůdce IS. Ten ale může rozprostřít své válečníky tak, že nějaký letecký úder je nedokáže zastavit. Pohybují se velmi rychle. Američané dokážou Islámský stát zpomalit, možná zastavit, ale nevěřím tomu, že ho zničí.“

Extremisté jsou od Kobani vzdáleni jen pár kilometrů. Město údajně ostřelují z raketometů, jen v pondělí na centrum města dopadlo prý až 17 střel. Podle syrské exilové organizace SOHR přitom zahynuli přinejmenším tři lidé a řada dalších byla zraněna.   

V obleženém městě začínají údajně docházet zásoby léků a zdravotnického materiálu. „Nejhorší je, že dochází voda a lidé musejí hloubit studny, aby se k ní dostali,“ uvedla jedna z obyvatelek města v telefonickém rozhovoru s agenturou AP. „Pitná voda se ale smísila s odpadovou a hodně lidí z toho onemocnělo,“ dodala. Přerušeny byly prý už i dodávky elektřiny.

  • Islamisté dnes podle aktivistů sťali čtyři kurdské bojovníky, včetně tří žen, které zajali právě nedaleko Kobani. Jejich hlavy prý poté vystavili ve městě Džarábulus.Na úder se připravují Turci

Podle agentury DPA zvýšilo Turecko počet svých vojáků na hranici. V oblasti prý rozmístilo také zhruba 35 tanků a obrněných transportérů. Město Kobani totiž bezprostředně přiléhá k turecké hranici. V pondělí dopadla na turecké území přinejmenším jedna raketa vypálená islamisty.

Turecký parlament bude o zapojení do kampaně proti IS jednat ve čtvrtek. Na boj s IS je Turecko údajně připraveno poskytnout až 10 tisíc vojáků, dalších 5 000 má prý v záloze.

Bojovníci IS dnes údajně asi 30 kilometrů jižně od Kobani obklíčili 36 tureckých vojáků, kteří střeží mauzoleum Süleymana Saha, dědečka zakladatele osmanské dynastie. Jeho hrob je sice obklopen syrským územím, sám je ale podle smlouvy z 20. let výsostným územím Turecka. Ankara už dříve pohrozila, že útok na mauzoleum bude považovat za přímý útok na Turecko.

Analytik: Američané nedokážou Islámský stát zničit (zdroj: ČT24)

Islamisté z IS na Kobani útočí od 15. září. Pokud město ovládnou, dostane se do jejich rukou souvislý pás syrského území podél turecké hranice od severovýchodního cípu země po Aleppo. Z města a jeho okolí do sousedního Turecka už údajně uprchlo více než 160 tisíc lidí. Z Kobani je tak nyní město duchů. Donedávna přitom platilo za klidné místo, kterému se boje vyhýbají: kvůli tomu se tam přemístilo kolem 200 000 lidí z jiných regionů Sýrie.

Syrská organizace pro lidská práva (SOHR), která sídlí v Londýně a má v Sýrii síť informátorů, dnes rovněž oznámila, že islamisté propustili více než 70 kurdských studentů, které zajali na severu Sýrie v květnu. Žádné bližší podrobnosti o propuštění ale nebyly zveřejněny. Prý šlo o část ze 153 studentů, kteří byli uneseni 29. května, když se vraceli po absolvování zkoušek z Halabu do Kobani. Kurdové prý v Iráku dostali z područí islamistů několik vesnic.