Syřané se kvůli náletům odvracejí od umírněných odpůrců Asada

Damašek - Sýrie se podle tamního ministra zahraničí hlásí k jakékoli snaze bojovat proti Islámskému státu (IS). Uvedl to v prohlášení pro OSN. Analytici jeho slova vykládají jako tichý souhlas s nálety na pozice islamistů v Sýrii. Podle agentury Reuters obyvatelé kvůli civilním obětem a škodám přestávají podporovat sekulární oponenty režimu Bašára Asada, což komplikuje situaci Spojeným státům. USA totiž plánují udělat ze Syrské svobodné armády (FSA) hlavního pozemního spojence leteckých úderů.

Nálety USA a jejich arabských spojenců si zřejmě vyžádaly také oběti mezi civilisty. Tento fakt spolu s ne přesně vyjasněnými motivy USA obrací veřejnost proti FSA. Tato skupina povstalců zásadně nesouhlasí s činností islámských fundamentalistů z radikálních skupin. Damašek je přitom považuje za spojence. „Lidé se zlobí na nás,“ řekl Reuters Ahmad Saúd, který v roce 2012 dezertoval ze syrské armády a založil opoziční bojovou skupinu 13. divize, jež se považuje za součást FSA.  

Nálety na radikály z Islámského státu v Sýrii trvají zhruba týden. O vyslání vojenských jednotek uvažuje už i Turecko. USA se snaží civilním obětem vyhnout a začaly prověřovat zprávy o údajných obětech mezi civilisty. Už v pátek ale v některých oblastech ovládaných IS lidé proti leteckým úderům pořádali protesty.  

Ilustrační foto
Zdroj: ISIFA/EPA/STR

Nálety se netýkají vládních cílů, Asadův režim zesílil tlak na povstalce

Syrský ministr zahraničních věcí na půdě OSN uvedl, že jeho země nálety vítá. „Byli jsme o vzdušném úderu informováni 24 hodin dopředu. Až do teď jsme spokojení. Dokud budou útoky cílit na Islámský stát v Sýrii a Iráku, jsme spokojení,“ konstatoval.

Washington spolupráci s Damaškem v případě útoků na IS vyloučil. Na druhou stranu je ale zřejmé, že se letecké akce vyhýbají vládním cílům. To je pro Damašek povzbuzením a syrská armáda nyní zesílila tlak na skupiny, které proti ní bojují už tři a půl roku. 

abú Abdú Salamán z Armády bojovníků svaté války patřící pod FSA

„Není pro nás výhodné bojovat proti IS jenom proto, že na ně spadne pár tomahawků (raket), pokud si nebudeme jisti, že na nás nebude ze vzduchu útočit syrská armáda,“ řekl, která je rovněž spojencem FSA. Budou na nás shazovat bomby (syrská armáda) a my přijdeme o vše, co jsme si vydobyli. Bude to vypadat, jako bychom si připravili jídlo, které nakonec zhltne vláda v Damašku." 

Podle Salamána se nepodaří Washingtonu získat pozemní spojence, dokud nepřijde s uceleným plánem postupu proti IS a zároveň proti Damašku. 

Letecké útoky na pozice IS
Zdroj: ČT24/ČTK/ABACA

Zbraně pro umírněné povstalce? Obavy jsou na místě 

Americká CIA připravila pro umírněné povstalce utajovaný výcvikový program. USA jich chtějí pro svou strategii proti IS vycvičit tisíce, půjde ovšem o dlouhodobou záležitost. Rozhodnutí o poskytnutí zbraní je ještě těžší. Panují totiž obavy, že vybavení skončí v rukou radikálů.