Havlovu cenu za lidská práva získal Ázerbájdžánec Mammadli

Štrasburk - Cenu Václava Havla za lidská práva pro letošní rok získal Anar Mammadli z Ázerbájdžánu, který založil centrum pro nezávislé pozorování voleb. Soud ho letos v květnu poslal na 5,5 roku do vězení. Cenu za něj proto převzal otec. Vítěze vyhlásili na Parlamentním shromáždění Rady Evropy ve Štrasburku.

Anar Mammadli je zakladatelem a předsedou organizace zaměřené na pozorování voleb v Ázerbájdžánu. Od roku 2001 jeho Centrum pro monitorování voleb a demokracii (EMDS) provádělo nezávislé monitorování voleb.

Mammadli byl zatčen loni v prosinci - jen několik týdnů po prezidentských volbách v Ázerbájdžánu. Ty podle oficiálních údajů vyhrála dosavadní hlava státu Ilham Alijev, výsledky ale jeho centrum zpochybnilo. 

Ilham Alijev
Zdroj: ČTK/AP/Sergei Grits

Mammadliho následně obvinili z údajného krácení daní, nelegálních obchodních aktivit a zneužití své monitorovací organizace k falšování výsledků voleb. Podle pozorovatelů ovšem byl proces vykonstruovaný. Amnesty International Mammadliho označila za „vězně svědomí“.

Právě mužovo věznění sehrálo podle jednoho z porotců Martina Palouše roli při výběru letošního laureáta. Jeho oceněním chtěla porota vyslat gesto vůči Ázerbájdžánu, uvedl bývalý ředitel Knihovny Václava Havla. Doufá přitom, že se vězněný aktivista brzy dostane na svobodu, tak jako tomu bylo v případě loňského laureáta, běloruského disidenta Alese Bjaljackého. „To by jen potvrdilo význam té ceny,“ soudí Palouš. 

Ázerbájdžánec získá kromě trofeje a diplomu odměnu 60 tisíc eur (zhruba 1,7 milionu korun). „Rád bych vám jeho jménem poděkoval a vyjádřil vděčnost za udělení této ceny,“ uvedl ve Štrasburku jeho otec. Doufá, že ocenění dodá morální sílu jeho synovi i ostatním uvězněným politickým vězňům v zemi. 

Havlovu cenu mohou dostat jednotlivci, nevládní organizace či jiné instituce usilující o dodržování lidských práv. Ocenění má ambici být v evropském měřítku srovnatelné se Sacharovovou cenou, kterou už více než 20 let uděluje Evropský parlament. Jejím prvním laureátem se loni stal běloruský disident Ales Bjaljacki. Cenu uděluje Rada Evropy ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla a Nadací Charty 77.