Hermiona feministkou: Watsonová vyzývá muže k boji za práva žen

Praha - Jsem feministka a žádám muže, aby nám pomohli k rovnoprávnému postavení žen, prohlásila na půdě OSN Emma Watsonová, čtyřiadvacetiletá herečka, kterou proslavila role malé čarodějky Hermiony ve filmové sérii Harry Potter. Video jejího desetiminutového projevu obletělo svět a denně se k její výzvě připojují tisíce mužů. „Čím víc o feminismu mluvím, tím víc zjišťuji, že boj za práva žen je až příliš často zaměňován za nenávist k mužům,“ řekla vyslankyně dobré vůle při OSN Watsonová.

Hermiona (zdroj: ČT24)

Dětská hvězda mohla být královnou večírků i bulváru. Místo toho studovala anglickou literaturu, filozofii a psychologii, promovala letos v květnu. Teď se Emma Watsonová stala vyslankyní žen při OSN: stejně jako její starší předchůdkyně Nikol Kidmanová nebo Angelina Jolie i ona chce bojovat proti sexuálnímu násilí a za rovné příležitosti obou pohlaví.

Své renomé propůjčila Watsonová mezinárodní kampani He for She – v překladu On pro Ni. Svým šarmem chce pro myšlenku rovnoprávnosti strhnout především muže. „Když muži nebudou nuceni být agresivní, aby byli uznáváni, pak ženy nebudou nuceny k tomu, aby byly poddajné. Když muži nebudou nuceni ovládat, ženy nebudou muset být ovládány,“ řekla ve svém projevu na půdě OSN.

Její poselství rezonuje i u českých feministek. „Když dojde na lámání chleba a na otázku rolí mužů a žen, tak naše společnost je velmi konzervativní. Za posledních dvacet let se to moc nezměnilo,“ myslí si ředitelka organizace Fórum 50 % Jana Smiggels Kavková.

Postavit se veřejně za kontroverzní téma je dvousečná zbraň. Známé tváři může pomoct, ale i ublížit. I proto se herečky nebo jiné celebrity do toho příliš nehrnou. Anonymní hackeři vyhrožovali po projevu i Emmě Watsonové tím, že zveřejní její obnažené fotografie. Naopak známá jména jako představitel filmového Gladiátora Russell Crowe nebo Matthew Lewis, který jako věrný přítel provázel Harry Pottera, se přidali na její stranu. Palce jí drží i sám šéf OSN.

  • „Doufám, že využijete svou čarovnou hůlku i k zastavení násilí na ženách,“ řekl generální tajemník OSN Pan Ki-mun.