OBRAZEM: Japonská sopka zasypala turisty popelem, 31 jich nepřežilo

Tokio - Výbuch japonské sopky Ontake si vyžádal 31 obětí, dalších 30 se pohřešuje. Většina z nich je ale také zřejmě po smrti. V oblasti, která je na podzim oblíbeným cílem výletníků, zasahuje přes 500 záchranářů. Po nečekaném výbuchu zůstalo na svazích sopky uvězněno asi 250 lidí, včetně dětí. Většině se podařilo dostat včas do bezpečí. Několik desítek turistů ale muselo strávit noc v některé z chat na svazích hory.

„Z nebe padaly kameny velké jako kroupy. Nemohli jsme dýchat, museli jsme si krýt pusu ručníkem. Nešlo mít ani otevřené oči,“ popsal útěk z hory jeden z turistů. Lidé se před mraky popela schovali do přilehlých chat. „Padaly na ni kameny. Střechu rozbily na kusy. Myslel jsem, že je po mně. Skoro jsem to vzdal,“ líčí hrůzný zážitek zachráněný turista.

„Zničehonic se nahromadilo tolik popela, že jsme ani nemohli otevřít dveře,“ dodal muž pracující na chatě nedaleko vrcholu Ontake. Dům se rychle naplnil lidmi. „Bylo jich tady možná až 150, některé děti brečely, ale většina lidí zůstala v klidu. S helmami na hlavě jsme počkali, než se dalo bezpečně sejít dolů,“ vzpomínal.

Sopka leží na hlavním japonském ostrově Honšú. Erupce pokračovaly i v noci na dnešek, zachraňovat výletníky z hory proto nebylo v sobotu možné. Záchranáři práce přerušili i kvůli zvyšující se koncentraci jedovatých plynů. Přes čtyři desítky lidí utrpěly zranění, někteří z nich zlomeniny. Dým a popel pokryl auta i v oblasti vzdálené 80 kilometrů od sopky. Seismologové navíc varují, že během příštích šesti dnů by mohlo dojít ještě k další velké erupci.

Sedm lidí ze svahu sopky přepravily armádní vrtulníky, na záchranné akci se podílejí také policisté a hasiči. Během dne odváděli turisty z kopce, jednu ženu nesli na nosítkách. Podle výpovědí výletníků přitom bylo v sobotu hezké počasí a na Ontake se vydaly spousty lidí, kteří přijeli obdivovat krásně barevné listí.

„Když jsem byl na hoře já, nebyly cítit žádné otřesy, žádný zápach,“ řekl Satoši Saito, který sestoupil ze sopky asi hodinu před výbuchem. Podle meteorologů v oblasti Ontake v posledních týdnech přibývalo menších otřesů, erupci ale předpovědět nešlo.

Japonsko patří k seismicky nejaktivnějším místům planety, erupce sopek tam jsou časté. Oběti na životech si výbuch vulkánu vyžádal naposledy v roce 1991, kdy zemřelo 43 lidí během erupcí sopky Unzen. Japonsko proto pečlivě hlídá, zda se některá ze sopek neprobouzí k aktivitě a pokud se tak děje, veřejnost má okamžitě do ohrožených míst vstup zakázán. Tentokrát se to ale nestalo.

Japonská sopka zasypala vyděšené turisty popelem a kamením (zdroj: ČT24)