Trest pro Karadžiče? Jedině doživotí, hlásí obžaloba

Haag – Žalobci haagského tribunálu požadují pro bývalého politického vůdce bosenských Srbů Radovana Karadžiče doživotí. Karadžić je obžalován z odpovědnosti za genocidu spáchanou srbskými silami v letech 1992-1995, kdy Bosnu a Hercegovinu sužovala občanská válka. V samostatném procesu se v Haagu ze stejných zločinů zodpovídá i bývalý vrchní velitel bosenskosrbské armády Ratko Mladić. Karadžić, kterého zadržela policie v Srbsku v roce 2008, trvá na své nevině. Proces s ním začal v březnu 2010 a rozsudek se neočekává před koncem příštího roku.

„Doživotní vězení je jediný odpovídající trest,“ zdůrazňuje se v dnes zveřejněném dokumentu, který úřad hlavního žalobce Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) zveřejnil tři dny před zahájením přednesu argumentů obžaloby a obhajoby. „Pod Karadžičovým vedením jeho podřízení a ti, kteří s nimi spolupracovali, vyháněli, zabíjeli, mučili a týrali stovky tisíc Muslimů a Chorvatů,“ dodává se v materiálu.

Obžaloba je přesvědčena, že Karadžić spolu s Mladičem a s již zesnulým srbským a jugoslávským exprezidentem Slobodanem Miloševičem zahájili po rozpadu bývalé Jugoslávie v roce 1991 etnické čistky nesrbských národností v určitých částech Bosny.

Válečný konflikt v Bosně a Hercegovině si vyžádal kolem 100 000 mrtvých. Zhruba 2,2 milionu obyvatel kvůli němu muselo opustit domovy. Nyní 69letý Karadžić se především zodpovídá za masakr u Srebrenice, při němž srbské síly povraždily na 8 000 zajatých muslimských mužů, včetně chlapců a starců. Tato událost je považována za největší masakr v Evropě od druhé světové války. Exprezident bosenské Republiky srbské je souzen i kvůli zločinnému obléhání Sarajeva, které trvalo 44 měsíců a stálo životy 10 000 lidí.