Německá opozice zažalovala vládu kvůli Snowdenovi

Berlín - Německá opozice podala k ústavnímu soudu žalobu proti vládě kvůli tomu, že kabinet staví překážky pro výpověď bývalého analytika americké národní agentury pro bezpečnost (NSA) Edwarda Snowdena před zvláštním parlamentním výborem v Berlíně. Podle opozice tím vláda ohrožuje demokratické uspořádání v Německu, protože brání parlamentu, aby prověřil rozsah sledování německých občanů ze strany NSA.

„Cítíme se povinni objasnit jeden z největších skandálů posledních let. Chceme zjistit, do jaké míry americké, ale i německé a jiné tajné služby špehovaly bezúhonné občany a narušovaly jejich soukromí,“ řekla na tiskové konferenci poslankyně postkomunistické Levice Martina Rennerová.

„Veřejnost má právo sledovat Snowdenovu výpověď v Berlíně, ale vláda se tomu snaží zabránit,“ uvedla dále Rennerová. „Nechceme se smířit s tím, že vláda rozhodne o tom, co zůstane tajné. Podle ústavy je naším úkolem kontrolovat činnost tajných služeb a dělat to transparentním způsobem,“ dodala.

Vláda se nezaručila za Snowdenovu bezpečnost

Snowden dal v minulosti najevo, že je ochoten vypovídat před zvláštním výborem Spolkového sněmu, který se zabývá činností NSA v Německu. Německá vláda ale neposkytla žádné právní záruky, že Snowdena v případě jeho návštěvy Berlína nevydá do Spojených států, které na něj vydaly zatykač. Poslanci vládních konzervativců (CDU/CSU) a socialistů (SPD) ve výboru proto prosadili, že Snowdena vyslechnou v ruském azylu, a to buď osobně, nebo prostřednictvím videokonference.

Proti tomu ale opozice protestuje. „Připadalo by mi groteskní, kdybychom měli jet do Moskvy v době ukrajinské krize, zvlášť s ohledem na současné chování režimu (ruského prezidenta Vladimira) Putina,“ řekl dnes poslanec za Zelené Konstantin von Notz. Poukázal přitom na čtvrteční rozhodnutí ruských úřadů, které nedovolily vstup do země německé europoslankyni za Zelené Rebecce Harmsové.

Edward Snowden
Zdroj: AP/Uncredited/ČTK

„Snowden ale je zcela klíčový svědek v celé aféře NSA. Může nám pomoct objasnit, co se dělo, kdo všechno byl odposloucháván a zda se na tom podílely i německé tajné služby,“ doplnil von Notz. „Potřebujeme ho vyslechnout a naše zákony nám nařizují, aby se taková výpověď konala v prostorách Spolkového sněmu. Doufám, že ústavní soud pomůže parlamentu splnit jeho kontrolní funkci,“ uvedl.

Představitelé opozice doufají, že ústavní soud nařídí vládě, aby zajistila podmínky pro Snowdenův výslech v Německu. Jak dlouho soudní řízení potrvá, se podle nich nedá odhadnout. „Hlavně doufáme, že se rozhodnutí dočkáme před uplynutím současného funkčního období parlamentu v roce 2017,“ uvedla Rennerová.

Snowden loni předal novinářům materiály, které ukázaly, že NSA řadu let masově sledovala elektronickou komunikaci statisíců lidí po celém světě. Mezi sledovanými byla i německá kancléřka Angela Merkelová. Snowden se nyní skrývá v Rusku, kde získal azyl. V USA byl kvůli úniku tajných dokumentů obviněn a hrozí mu až 30 let vězení.