Čína předstihla EU: Je druhým největším producentem CO2 na hlavu

Peking – V New Yorku proběhl historicky největší summit ke klimatickým změnám, kterého se zúčastnilo přes 120 světových politiků. Nová globální smlouva má být sice hotová až za rok, americký prezident Barack Obama ale prohlásil, že chce jeho země ve snaze o ekologicky šetrnou ekonomiku hrát vůdčí roli spolu s Čínou. Obě země jsou největšími producenty skleníkových plynů, při snaze o jejich snižování však dosud zaostávaly hlavně za Evropou.

Šéf Bílého domu prohlásil, že se během schůzky s čínským prvním vicepremiérem Čang Kao-limem shodli na tom, že jejich země se mají v otázce boje s globální změnou klimatu chopit vůdčí role. Šéf Bílého domu prohlásil, že dodrží svůj cíl a do roku 2020 sníží emise o 17 % oproti hodnotám z roku 2005. 

Čína zase zdvojnásobí roční finanční podporu pro zřízení fondu spolupráce s rozvojovými zeměmi v oblasti změny klimatu. Navíc dá šest milionů dolarů na podporu snahy generálního tajemníka OSN o tuto spolupráci.

Čínská ekonomika roste a Číňané bohatnou, to s sebou ale nese i negativní jevy, jako je znečištěné ovzduší. Čína už přestihla Evropskou unii v množství emisí CO2 na hlavu a stala se po USA druhým největším producentem skleníkových plynů. Peking i další velkoměsta se potýkají se smogem a prachovými částicemi v ovzduší. V Pekingu přesahuje v nejhorších dnech jejich koncentrace i 500 mikrogramů na metr krychlový, zatímco Světová zdravotnická organizace označuje za škodlivou už koncentraci 25 mikrogramů.

Čína se pouští do boje proti škodlivým emisím (zdroj: ČT24)

Rychlá industrializace Číny v posledních 20 letech přinesla výstavbu obrovského množství uhelných elektráren. Asi pětina čínských emisí ale pochází z výroby textilu, nábytku nebo solárních panelů, které se vyvážejí na Západ. Emise v Evropě by byly o 30 % vyšší, pokud by se do nich počítalo spotřební zboží vyrobené jinde.

Vláda proto nedávno zdvojnásobila pokuty pro čínské podniky za vypouštění odpadních látek a emisí. Dosavadní poplatky je totiž k omezování emisí příliš nemotivovaly. Tvrdší podmínky začnou platit od poloviny příštího roku. Opatření se dotkne hlavně tepláren, oceláren a papíren, které vypouštějí nejvíce škodlivin. Princip bude jednoduchý: kdo se bude víc snažit, ten bude platit méně. Vláda se k tomuto kroku rozhoupala kvůli tlaku veřejnosti, která si stěžuje na zhoršující se životní prostředí.

Vydáno pod