Sojuz se i přes problémy se sluneční baterií spojil s ISS

Moskva - Ruská pilotovaná loď Sojuz TMA-14M se třemi kosmonauty na palubě se dnes navzdory problémům se sluneční baterií úspěšně spojila s Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS). Oznámilo to v Bajkonuru řídící letové středisko. Podle jeho pracovníků se spojení uskutečnilo v automatickém režimu po šestihodinovém letu.

Let z Bajkonuru doprovázely problémy, když se krátce po startu dopravní lodi neotevřela jedna ze dvou slunečních baterií. Důvody se zatím expertům ruské agentury Roskosmos nepodařilo odhalit. Podle odborníků NASA však výpadek sluneční baterie let vážněji neohrozil, protože loď měla pro spojení s ISS dostatek energie v akumulačních bateriích.   

Na palubě lodi je ruská kosmonautka Jelena Serovová, kosmonaut Alexandr Samokuťajev a americký astronaut Barry Wilmore. Trojice se po otevření spojovacího modulu připojí ke stávajícím obyvatelům orbitálního komplexu, kterými jsou ruský velitel Maxim Surajev, americký astronaut Reid Wiseman a jejich německý kolega z Evropské vesmírné agentury Alexander Gerst. Stanice tak bude mít kompletní posádku – jejich společný pobyt potrvá 170 dní.

Jelena Serovová - první ruská kosmonautka na ISS (zdroj: ČT24)