Na ebolu zemřel další Španěl, mrtvých už je na tři tisíce

Ženeva/Madrid – V madridské nemocnici dnes zemřel na ebolu 69letý kněz Manuel García Viejo. Po Miguelu Pajaresovi, který po nákaze v Libérii zemřel v téže nemocnici 12. srpna, jde o druhého Španěla, jenž podlehl ebole. Americkým lékařům se naopak podařilo vyléčit již třetího pacienta, který byl v jejich péči po příjezdu z Afriky. Pomohly mu prý i protilátky z krve vůbec prvního pacienta Kenta Brantleye.

Podle nejnovějších údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) vzrostl počet obětí eboly v pěti západoafrických státech na 2 917, nakažených je 6 263 lidí. Pondělní statistiky ještě uváděly 2 811 mrtvých z 5 864 nakažených. WHO dnes rovněž uvedla, že situace se zjevně stabilizovala v Guineji, ale zejména v Libérii a v Sieře Leone nemocných dál rychle přibývá. Nejnovější statistika ještě nezahrnuje případy zjištěné během třídenního celostátního zákazu vycházení v Sieře Leone. Tamní úřady přitom informovaly, že během kampaně, která skončila v neděli o půlnoci, objevili zdravotníci 70 těl nových obětí nákazy a dalších 150 případů infekce.

Katolický duchovní Manuel García Viejo měl minulý týden pozitivní test na ebolu v jedné z nemocnic Sierry Leone, kde byl lékařským ředitelem. V pondělí byl převezen do zdravotnického zařízení v Madridu, kde se jej přes enormní snahu lékařů, kteří po tři dny hledali různé možnosti léčby této krvácivé horečky, nepodařilo zachránit.

Lékaři v americkém státě Nebraska dnes naproti tomu úspěšně dokončili boj s tímto virem v těle Ricka Sacry, který se stal již třetím vyléčeným Američanem. Jednapadesátiletý lékař se nakazil, když ošetřoval pacienty v Libérii, a nyní mu vedle experimentálního přípravku TKM-Ebola pomohly protilátky z krve vůbec prvního nakaženého Američana Kenta Brantleye. V USA je v současnosti v péči lékařů ještě další pacient v univerzitní nemocnici v Atlantě. 

Ebola: 2 917 mrtvých, 6 263 nakažených (zdroj: ČT24)

Epidemie eboly zasáhla hlavně Libérii, Sierru Leone a Guineu, virus se ale rozšířil i do Senegalu a do Nigérie. WHO dnes ale také upozornila na problémy, s nimiž se zdravotníci v oblasti potýkají: Libérie má k dispozici 315 lůžek pro pacienty nakažené ebolou a humanitární organizace přislíbily dalších 440 lůžek. Země ale potřebuje ještě 1 550 lůžek, která dosud nikdo nenabídl. V Sieře Leone sice 297 přislíbených lůžek zdvojnásobí dosavadní kapacitu, ale potřeba je dalších 532.

V situaci, kdy je nedostatek lůžek a obrovský nedostatek odborných znalostí, se boj s ebolou zaměřuje na zřizování zdravotnických center v jednotlivých obcích a školení místních lidí, včetně 11 000 učitelů, aby dál předávali znalosti o boji s nemocí. V Sieře Leone se osvětoví sociální pracovníci dostali do 75 procent cílových domácností, ale v některých oblastech Guineje, kde byl minulý týden jeden humanitární pracovník zabit, naráží toto úsilí na tuhý odpor. „Například máme zprávy z (oblasti) Fassankoni v Guineji, že místní komunity stavějí silniční zátarasy, které mají bránit vstupu reakčních týmů,“ tvrdí WHO.

Osvětová kampaň proti ebole v Sieře Leone
Zdroj: ČTK/AP/Michael Duff

Prezident Sierry Leone - jednoho z nejhůře zasažených států - oznámil, že vyhlásil nový okamžitý zákaz vycházení, který se týká zhruba 1,2 milionu lidí z okresů Port Loko a Bombali na severu a Moyamba na jihu země. Prezident Ernest Bai Koroma časově neomezené opatření vyhlásil ve středu večer prostřednictvím televize. Izolace nyní platí v pěti ze 14 okresů Sierry Leone. Opatření Sierra Leone zavádí necelý týden po třídenní osvětové a informační megakampani o smrtící epidemii. Součástí akce bylo i bezprecedentní vyhlášení třídenního zákazu vycházení po celé zemi.

V úterý WHO uvedla, že počet lidí nakažených ebolou by v západní Africe mohl už na začátku listopadu dosáhnout 20 000, pokud se nezavedou přísná opatření proti šíření nákazy. Podle amerických odborníků by ale nakažených osob mohlo být do druhé poloviny ledna příštího roku 550 000 až 1,4 milionu.